Pròxima llei audiovisual
El Govern obligarà a pagar la taxa de RTVE plataformes com Netflix i n’eximirà les ‘telecos’
Telefónica, Vodafone i Orange continuaran finançant la radiotelevisió pública a través de la taxa per ús d’espectre radioelèctric, que s’elevarà en 100 milions

El Govern central obligarà les plataformes de pagament com Netflix o HBO i aquelles d’intercanvi de vídeos com Youtube a pagar l’1,5% dels seus ingressos per finançar la radiotelevisió pública i eximirà de fer-ho aquelles que el pagaven fins ara, les ‘telecos’ tradicionals, si fan desplegaments de xarxes 5G, segons l’esborrany de l’avantprojecte de llei audiovisual que el Govern treu aquest dimarts a consulta pública amb l’objectiu d’aprovar-la abans que acabi l’any.
«Es fa un pas més en aquesta proposta, en aquesta idea d’establir un terreny de joc equilibrat per a tots els actors del sector i que tots tinguin les mateixes obligacions», han defensat fonts de la Secretaria d’Estat.
No obstant, les ‘telecos’, com Telefónica, Vodafone i Orange, a més de la denominada taxa RTVE, paguen una altra taxa per l’ús de l’espectre radioelèctric (al voltant del 0,9% dels seus ingressos) que també es destina a finançar la radiotelevisió pública de forma indirecta, és a dir, tenien una espècie de doble imposició. L’esborrany de l’avantprojecte de llei els eximeix de la primera, però alhora els obliga a augmentar la quantitat que destinen a la segona en 100 milions d’euros.
Segons fonts del Govern, via aportació directa (taxa RTVE), les ‘telecos’ destinaven entre 100 i 120 milions al finançament de RTVE, mentre que de forma indirecta (a través de la taxa d’espectre radioelèctric) aportaven 380 milions d’euros més.
La diferència, per tant, entre el que hi destinaven abans i el que hi destinaran després que s’aprovi l’avantprojecte de llei es resol amb l’entrada dels nous actors de l’audiovisual, que es regiran pel principi del país d’origen (és a dir, que estiguin establerts a Espanya), o també «monetitzant ingressos per altres productes», així com a través d’espais publicitaris en nous suports digitals, aliens a la televisió tradicional, una cosa que fins ara no tenien permès. «Estem segurs que RTVE no patirà un deteriorament en els seus comptes per aquest canvi en la llei de finançament», asseguren des de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions.
Aquest avantprojecte de llei, que estarà en consulta pública fins al dilluns 12 de juliol, recull el compromís del Govern amb les ‘telecos’ fa un mes per assegurar les seves inversions en la subhasta de la banda de 700 megahertzs. Llavors, l’Executiu va avançar que tenia previst revisar aquesta taxa de RTVE que paguen les operadores. A més, el nou esborrany manté l’obligació de les plataformes de vídeo en ‘streaming’ de pagar el 5% dels seus ingressos generats a Espanya a finançar obra audiovisual europea, com apuntava un esborrany anterior.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Presentador de ‘Col·lapse’ a TV3 Ricard Ustrell farà un parèntesi en la seva carrera televisiva
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- Gerard Piqué i Clara Chía, ni ruptura ni crisi
- LA RESPOSTA ARBITRAL De Burgos Bengoetxea, l’àrbitre de la final de Copa, esclata a plorar: «És molt fotut que li diguin al teu fill que el seu pare és un lladre»
- Producció ambiciosa Un dia en el rodatge de ‘Ravalear’ (Max), la sèrie de Rodríguez i Lacuesta sobre família, cuina i els dilemes de la Barcelona actual: «És necessari que la ciutat es transformi, però ¿a quin preu?»