Pròxima llei audiovisual

El Govern obligarà a pagar la taxa de RTVE plataformes com Netflix i n’eximirà les ‘telecos’

Telefónica, Vodafone i Orange continuaran finançant la radiotelevisió pública a través de la taxa per ús d’espectre radioelèctric, que s’elevarà en 100 milions

El Govern obligarà a pagar la taxa de RTVE plataformes com Netflix i n’eximirà les ‘telecos’
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern central obligarà les plataformes de pagament com Netflix o HBO i aquelles d’intercanvi de vídeos com Youtube a pagar l’1,5% dels seus ingressos per finançar la radiotelevisió pública i eximirà de fer-ho aquelles que el pagaven fins ara, les ‘telecos’ tradicionals, si fan desplegaments de xarxes 5G, segons l’esborrany de l’avantprojecte de llei audiovisual que el Govern treu aquest dimarts a consulta pública amb l’objectiu d’aprovar-la abans que acabi l’any.

«Es fa un pas més en aquesta proposta, en aquesta idea d’establir un terreny de joc equilibrat per a tots els actors del sector i que tots tinguin les mateixes obligacions», han defensat fonts de la Secretaria d’Estat.

No obstant, les ‘telecos’, com Telefónica, Vodafone i Orange, a més de la denominada taxa RTVE, paguen una altra taxa per l’ús de l’espectre radioelèctric (al voltant del 0,9% dels seus ingressos) que també es destina a finançar la radiotelevisió pública de forma indirecta, és a dir, tenien una espècie de doble imposició. L’esborrany de l’avantprojecte de llei els eximeix de la primera, però alhora els obliga a augmentar la quantitat que destinen a la segona en 100 milions d’euros.

Segons fonts del Govern, via aportació directa (taxa RTVE), les ‘telecos’ destinaven entre 100 i 120 milions al finançament de RTVE, mentre que de forma indirecta (a través de la taxa d’espectre radioelèctric) aportaven 380 milions d’euros més.

Notícies relacionades

La diferència, per tant, entre el que hi destinaven abans i el que hi destinaran després que s’aprovi l’avantprojecte de llei es resol amb l’entrada dels nous actors de l’audiovisual, que es regiran pel principi del país d’origen (és a dir, que estiguin establerts a Espanya), o també «monetitzant ingressos per altres productes», així com a través d’espais publicitaris en nous suports digitals, aliens a la televisió tradicional, una cosa que fins ara no tenien permès. «Estem segurs que RTVE no patirà un deteriorament en els seus comptes per aquest canvi en la llei de finançament», asseguren des de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions.

Aquest avantprojecte de llei, que estarà en consulta pública fins al dilluns 12 de juliol, recull el compromís del Govern amb les ‘telecos’ fa un mes per assegurar les seves inversions en la subhasta de la banda de 700 megahertzs. Llavors, l’Executiu va avançar que tenia previst revisar aquesta taxa de RTVE que paguen les operadores. A més, el nou esborrany manté l’obligació de les plataformes de vídeo en ‘streaming’ de pagar el 5% dels seus ingressos generats a Espanya a finançar obra audiovisual europea, com apuntava un esborrany anterior.