Portes giratòries

La Defensora del Poble de la UE investiga el fitxatge d’Emma Navarro per Iberdrola

Ha obert un expedient sobre la forma en què el Banc Europeu d’Inversions va gestionar el fitxatge de la seva antiga vicepresidenta per l’elèctrica espanyola

GRAF407. MADRID, 08/01/2018.- La secretaria general del Tesoro y Política Financiera, Emma Navarro, durante la rueda de prensa que ha ofrecido esta mañana para hacer un balance de la financiación del Estado durante 2017, donde ha explicado que el Tesoro español tiene previsto emitir este año un total de 220.00 millones de euros en deuda en términos brutos, en torno al 6 % menos que el año anterior, a lo que ha añadido que las emisiones netas del organismo se situarán en 40.000 millones de euros, un 11,2 % menos que en 2017. EFE/ J.J. Guillen

GRAF407. MADRID, 08/01/2018.- La secretaria general del Tesoro y Política Financiera, Emma Navarro, durante la rueda de prensa que ha ofrecido esta mañana para hacer un balance de la financiación del Estado durante 2017, donde ha explicado que el Tesoro español tiene previsto emitir este año un total de 220.00 millones de euros en deuda en términos brutos, en torno al 6 % menos que el año anterior, a lo que ha añadido que las emisiones netas del organismo se situarán en 40.000 millones de euros, un 11,2 % menos que en 2017. EFE/ J.J. Guillen / J.J. Guillen (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Aquest divendres la Defensora del Poble de la UE, Emily O’Reilly, va decidir obrir una investigació pel nomenament de l’exvicepresidenta del Banc Europeu d’Inversions (BEI) Emma Navarro com a consellera independent de l’empresa espanyola Iberdrola per un presumpte cas de «portes giratòries».

L’oficina de la Defensora del Poble ha informat avui que «acaba d’obrir una investigació sobre la forma en què el Banc Europeu d’Inversions (BEI) va gestionar la sol·licitud d’un antic vicepresident per ocupar un lloc en l’empresa espanyola Iberdrola, beneficiària de préstecs del BEI». «La investigació –arran d’una queixa de dos diputats del Parlament Europeu– examinarà la decisió del BEI d’aprovar el nou lloc de treball de l’exvicepresident», va afirmar l’oficina d’O’Reilly.

En una carta dirigida als eurodiputats ecologistes Ernest Urtasun i Sven Giegold, que havien remès la petició prèviament, O’Reilly va confirmar l’obertura del cas de Navarro, que es va incorporar al consell d’administració de la multinacional espanyola uns mesos després d’abandonar el seu càrrec al banc públic.

Així mateix, la defensora comunitària va remetre una altra missiva al BEI per sol·licitar informació sobre el procés que va seguir l’entitat per aprovar el nou lloc de Navarro i sobre la relació amb membres del banc i/o Iberdrola, així com qualsevol document que reflecteixi negociacions de finançament del BEI amb la companyia energètica durant el mandat de l’exvicepresidenta. «Considero que les institucions de la UE han d’adoptar un enfocament sòlid a l’hora d’avaluar els casos en què els alts càrrecs deixen l’administració de la UE per començar a treballar al sector privat», va afirmar O’Reilly a l’escrit.

Notícies relacionades

D’altra banda, Urtasun va denunciar en un comunicat que Navarro va ser la «responsable directa» d’operacions de centenars de milions d’euros a Iberdrola procedents del BIE. L’eurodiputat va traslladar el desconcert del seu grup parlamentari perquè s’autoritzés la incorporació per part de l’entitat bancària, el reglament intern de la qual recull que durant 12 mesos els directius que abandonin el banc públic no poden incorporar-se a empreses privades sense l’autorització prèvia del Comitè d’Ètica.

«És un cas de portes giratòries, que perjudica la reputació del banc públic més gran del món», va dir l’eurodiputat d’en Comú Podem. Va recordar, a més, que la comissió d’Economia de l’Eurocambra ja va mostrar «serioses preocupacions» i va demanar al BEI incorporar en el seu codi de conducta una disposició que exclogui els membres de la seva direcció que supervisin les operacions de préstec de projectes al seu país d’origen.