Política monetària

La Reserva Federal avança al 2023 les seves projeccions per apujar els tipus

  • El banc central nord-americà considera que l’augment actual dels preus respon a factors transitoris

zentauroepp40791991 powell171102210311

zentauroepp40791991 powell171102210311 / CARLOS BARRIA

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La Reserva Federal ha mostrat aquest dimecres la seva intenció de començar abans de l’esperat el replegament dels estímuls monetaris que han contribuït a fomentar la recuperació econòmica des de començaments de la pandèmia. Els seus governadors esperen ara que les dues primeres pujades de tipus d’interès es produeixin a finals del 2023, una data que modifica les previsions del març, quan el banc va deixar entreveure que el preu dels diners es mantindria intacte fins al 2024. L’anunci ha anat aparellat a un augment de les previsions sobre la inflació per a aquest any, que quedaria sensiblement per sobre del 2% sostingut en el temps que la Fed s’ha fixat com a objectiu. Una dada a què Jerome Powell ha tret ferro al considerar-ho com a «transitori».

Els canvis en els vaticinis a mitjà termini no s’han traduït en cops de timó immediats. El banc central nord-americà ha mantingut els tipus en una forquilla que oscil·la entre el 0% i el 0,25%, un nivell molt baix en termes històrics, vigent des del març del 2020, que ha servit per abaratir el crèdit i injectar liquiditat als mercats. La institució també s’ha compromès a mantenir la compra massiva de deute i títols hipotecaris fins que observi «progressos substancials» cap al ple ocupació i un nivell d’inflació que «superi moderadament el 2% durant algun temps», els dos objectius del mandat dual de la Fed

Si es compleixen les seves previsions, l’índex de preus de consum quedarà aquest any en el 3,4%, per baixar el 2,4% el 2022 i el 2,2% el 2023, quan començarien les pujades de tipus. Tretze dels 18 membres del comitè executiu de la Fed esperen ara que el primer augment de tipus es produeixi a finals del 2023, davant els set que apostaven per aquest mateix escenari al març.  «Si veiéssim que la inflació depassa les metes fixades, estem preparats per ajustar la nostra política monetària», ha dit Powell al finalitzar la reunió mensual de l’organisme. 

Augment de la previsió de creixement

Notícies relacionades

De moment, la Fed no té pressa per posar pals a les rodes de la recuperació econòmica, que continua accelerant-se malgrat el modest repunt registrat per l’ocupació en els últims mesos. «El progrés en la vacunació ha reduït la propagació de la Covid-19», assegura el comunicat del banc central. «Aquests avenços, units al fort suport polític, han reforçat l’activitat econòmica i l’ocupació». La Fed calcula ara que el producte interior brut nord-americà creixerà aquest any un 7%, cinc dècimes per sobre de l’esperat fins ara. «La inflació ha augmentat, però en gran manera és un reflex de factors transitoris», afegeix el comunicat. 

Aquesta és la clau de la posició de la Fed, que contrasta amb la preocupació expressada per alguns economistes davant l’aparent rescalfament de l’economia. Powell ha afirmat que la pujada dels preus, respon a factors conjunturals, com l’augment de la demanda d’energia o l’escassetat de matèries primeres generada per les pertorbacions ocasionades per la crisi sanitària a la cadena de subministraments. Powell va insistir que la recuperació continua sent «incompleta i desigual», com reflecteixen les dades de l’ocupació. Encara no s’han recuperat més de set milions de llocs de treball que van desaparèixer amb la pandèmia.