Fins al setembre

El Govern i agents socials tanquen un preacord per prorrogar els ertos

  • Els patrons convoquen els seus òrgans directius per ratificar les condicions pactades amb la Seguretat Social

  • Les empreses podran descomptar-se entre el 95% i el 60% de les cotitzacions socials, depenent de la seva mida i de si els seus treballadors estan actius o en suspensió

El Govern i agents socials tanquen un preacord per prorrogar els ertos

EUROPA PRESS / A. ORTEGA / POOL

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern, la patronal i els sindicats han arribat a un principi d’acord per prorrogar els ertos fins al 30 de setembre. Els empresaris han convocat aquesta mateixa tarda la seva cúpula per ratificar el contingut de l’acord, que hauria salvat, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO, els esculls que hi havia entre les dues parts. Finalment el ministre José Luís Escrivá ha aconseguit convèncer la patronal d’incorporar incentius per a les empreses que reactivin treballadors en erto, a costa de millorar ostensiblement les seves últimes ofertes. I els sindicats, segons afirmen fonts de la UGT, han donat el vistiplau al text que podria aprovar el Consell de Ministres extraordinari d’aquest dijous. Uns 600.000 treballadors depenen actualment del format d’aquesta pròrroga.

A l’acord només li falta el sí de la cúpula dels empresaris. El quid de la negociació ha sigut des de fa una setmana en quants diners els empresaris deixen de pagar a la Seguretat Social pels seus treballadors en erto. I perquè acceptin el sistema d’incentius que tant rebuig els ha generat, Escrivá ha posat a sobre de la taula més exoneracions sobre les cotitzacions socials. Tant per a aquelles empreses que puguin treure treballadors del seu erto, com pels que hagin de seguir.

¿Com queden les exoneracions?

Finalment, segons expliquen fonts coneixedores de les converses, les empreses dels sectors especialment protegits (CNAEs) que tinguin menys de 50 empleats podran deixar de pagar el 95% de les cotitzacions dels treballadors que surtin de l’erto (de juny a setembre) i el 85% per als que es mantinguin en suspensió fins a l’agost i el 70% al setembre. D’altra banda, si l’empresa té més de 50 treballadors deixarà de pagar el 85% de les cotitzacions (de juny a setembre) d’aquells treballadors que surtin de l’erto. I per als que es queden, deixarà de pagar el 75% entre juny i agost i al setembre el 60%.

En el cas dels ertos per limitació, és a dir, aquells als quals recorre una empresa per tenir part de la seva activitat limitada (exemple: un bar amb limitació d’aforament), les exoneracions no estableixen distincions i queden de la següent manera: les empreses de menys de 50 empleats podran descomptar-se el 85% durant juny i juliol i el 75% durant agost i setembre. Mentre que les companyies de més mida, podran descomptar-se el 75% durant juny i juliol i el 65% durant agost i setembre.

Muntanya russa de negociacions

Notícies relacionades

Des de la fallida reunió de dilluns passat, que va impossibilitar que la pròrroga s’aprovés en el Consell de Ministres de dimarts, la setmana ha sigut de constant intercanvi de papers i trucades del més alt nivell. Finalment el principi d’acord ha arribat i hi haurà ertos i consens amb el diàleg social fins al 30 de setembre. La junta directiva de CEOE s’ha citat aquest dimecres a les sis de la tarda i decidirà si recolza o no la proposta que els exposarà el seu president.

L’hermetisme sobre el contingut és, de moment, gran, més enllà que hi haurà una diferenciació entre treballadors que surtin de l’erto i els que es quedin. Doncs, en paral·lel a aquesta negociació amb els patrons, la Seguretat Social ha de negociar ara amb els sindicats i treure’ls el ‘sí’. A priori una tasca menys àrdua, ja que el punt de dissens és sobre les exoneracions que paguen les empreses i sobre la protecció social dels treballadors ja està tot parlat i es prorroguen les condicions tal com estaven.

Temes:

CEOE ERTO