Pròrroga en suspens

Sense acord als ertos: la patronal no recolza l’última proposta del Govern

  • El Consell de Ministres no aprovarà avui l’última proposta traslladada i validada pels agents socials en una maratoniana negociació

Sense acord als ertos: la patronal no recolza l’última proposta del Govern

EUROPA PRESS / A. ORTEGA / POOL

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’acord per a una nova pròrroga dels ertos Covid, fins al 30 de setembre, no serà avui. La fumata blanca es farà esperar i és que Govern i agents socials encara no han aconseguit tancar una entesa, després d’unes maratonianes negociacions en els últims dies. En depenen directament uns 600.000 treballadors. Finalment, la patronal CEOE no ha acceptat l’última proposta traslladada per l’Executiu, que augmenta respecte a les versions anteriors les ajudes per a les empreses. CCOO i UGT, que han apostat per mantenir un front unitari entre els agents socials durant les converses, també han renunciat a donar de moment el beneplàcit al text governamental.

No semblava inicialment la pròrroga més difícil de negociar –ja en van cinc– i està sent de les que finalment més s’han enverinat. L’acord, si arriba, haurà de ser ‘in extremis’, i el Consell de Ministres d’aquest mateix dimarts no tirarà endavant cap text, segons han confirmat fonts governamentals. El conclave d’aquest dimarts ha començat sense que els membres del Govern tinguessin la certesa si acabarien aprovant la pròrroga o no, ja que en paral·lel la patronal estava celebrant la seva junta directiva per decidir si acceptava l’última proposta o no. Finalment no ha sigut així, les actuals condicions vencen el 31 de maig i l’Executiu haurà de celebrar un Consell de Ministres extraordinari abans de finalitzar aquesta setmana o tirar-lo endavant sense el recolzament del diàleg social.

Les negociacions han pivotat en l’última setmana sobre la qüestió de les exoneracions sobre les cotitzacions que paguen les empreses pels treballadors en erto. Aquesta qüestió la gestionar el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social, dirigit per José Luís Escrivá, i el focus de dissensió és el nou sistema d’exoneracions. Aquest pretenia introduir una doble vara de mesurar per a aquelles empreses amb un erto actiu: hi haurà un tipus d’ajudes per als treballadors que surtin de l’expedient i d’altres per als treballadors que es mantinguin inactius.

Notícies relacionades

Ni a la patronal ni als sindicats els ha agradat en cap moment d’aquest esquema, ja que consideren que incentiva una competència deslleial i que no és eficient, perquè les empreses no decideixen la capacitat per sortir de l’erto en funció de les ajudes, sinó de la demanda que veuen al mercat i el marge que permetin les restriccions sanitàries. Escrivá ja va anunciar abans d’iniciar les negociacions que aquesta seria una de les línies que volia introduir i s’ha enrocat en aquesta qüestió.

Yolanda Díaz, per la part referent al Ministeri de Treball, va tancar amb promptitud les seves qüestions, prorrogant pràcticament les mateixes condicions: prohibits els acomiadaments durant els sis mesos després de finalitzar l’erto (sota pena de tornar les ajudes), manteniment del 70% de l’import de la prestació del SEPE, ‘comptador a zero’ d’aquesta durant el 2021 i limitació a les hores extres o noves contractacions, entre d’altres.