Foro Hotusa

Sánchez-Prieto avisa que «Portugal i Grècia poden deixar sense turistes Espanya»

El president d’Iberia adverteix que el ritme de recuperació estarà marcat pel ritme d’obertura dels països

El conseller delegat de TUI vaticina l’arribada d’un 80% dels turistes alemanys de l’estiu prepandèmia

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Espanya corre el risc de quedar-se endarrerida en la seva carrera per recuperar el turisme internacional. Un any després la història es repeteix amb anuncis unilaterals d’alguns països de la Unió Europea (UE) de reobrir les seves fronteres. Una falta de coordinació que pot fer perdre competitivitat al que era el segon país més turístic del món, segons han manifestat representants del sector durant el Foro Hotusa, que se celebra anualment un dia abans de la inauguració de Fitur. «Portugal s’està omplint i Grècia ho farà la setmana vinent. Potser no queda res per a Espanya quan aconseguim obrir», ha advertit el president d’Iberia, Javier Sánchez-Prieto.

El dirigent de la primera aerolínia espanyola n’ha posat com a exemple el cas de Portugal –únic país europeu que poden visitar els britànics– i Grècia, països que han anunciat relaxacions en les seves restriccions per fomentar l’arribada de turistes, com a exemple que el ritme de la recuperació serà «el ritme a què puguem obrir els països». «En aquest moment els països no poden esperar a veure què passa a escala europea, sinó que han de prendre el control», ha indicat el conseller delegat de Ryanair, Eddie Wilson.

En la mateixa línia, s’ha pronunciat el conseller delegat de l’operador turístic TUI, Friedrich Joussen, que ha assenyalat que en les pròximes quatre setmanes el Govern espanyol i el britànic hauran «d’arribar a una conclusió sobre com volen que sigui el turisme». «Tenim unes quantes setmanes més, però no gaire més», ha afegit. El motiu és que els turistes solen planificar les vacances amb certa antelació, així que com més tard sigui l’anunci d’obertura més possibilitats hi ha que triïn una altra destinació.

Gairebé un de cada quatre turistes que arriba a Espanya ve del Regne Unit, d’aquí ve la importància d’obrir les fronteres a aquests viatgers en un any, a més, en què es consuma el Brexit. Així, dels 83,7 milions de turistes que van arribar el 2019, 18 milions van ser britànics, seguits d’11 milions d’alemanys. En el cas dels alemanys, Joussen ha celebrat que espera que arribin entre el 80% i el 85% de turistes que ho van fer l’estiu del 2019. Aquell any, en els mesos de juliol, agost i setembre van visitar Espanya 3,5 milions d’alemanys. «I amb bons preus perquè algunes destinacions (competidores) no estaran disponibles», ha afegit.

Bones perspectives

Notícies relacionades

En general, la generalització de la vacunació i l’anhelat passaport verd europeu que es preveu posar en marxa a finals de juny fan que el sector sigui «optimista», en paraules de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. Hi coincideix el president d’Aena, Maurici Lucena, que es produirà a curt termini una «recuperació vigorosa» de l’activitat, però amb matisos a causa de la crisi econòmica que patiran moltes llars, l’impacte asimètric del ritme de vacunació als diferents països i els canvis d’hàbits que hagi pogut produir la pandèmia.

«El dubte és quant durarà l’efecte d’aquest ‘roaring twenties’ (feliços anys 20) i quina serà la nova normalitat», ha afegit Lucena. En la mateixa línia, el fundador i conseller delegat de la ‘low cost’ espanyola Volotea, Carlos Muñoz, ha mirat el reflex de països que han avançat en el seu ritme de vacunació, com els Estats Units, i que ja han recuperat el seu trànsit domèstic en un 95%. «A Europa anem sis setmanes per darrere, o sigui que això arribaria a finals de juny», ha pronosticat. 

Temes:

Turisme