Economia

Tesla frena els bitcoins per ser massa contaminants

  • Elon Musk assegura que la companyia tornarà a acceptar-ne quan s’utilitzi «energia més sostenible» per minar-les

35972647 601

35972647 601 / Ringo H.W. Chiu (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Elon Musk va anunciar dimecres que Tesla, la seva companyia de vehicles elèctrics, ja no accepta bitcoins com a mitjà de pagament per la seva preocupació pel medi ambient, ja que les mines de bitcoins consumeixen molta electricitat. Tesla ha suspès les compres d’automòbils amb bitcoins. «Ens preocupa l’ús cada vegada més gran de combustibles rics en carboni per extreure bitcoins, especialment carbó, que té les pitjors emissions (gasos amb efecte d’hivernacle) del món. Tots els combustibles», va tuitejar el capritxós multimilionari. A finals de març, el seu tuit: «Ara pots comprar un Tesla en bitcoins» havia fet pujar el preu de la moneda virtual.

La seva empresa havia invertit 1.500 milions de dòlars en bitcoins a principis d’any. Al final del primer trimestre, la seva cartera de criptomonedes valia 248.000 milions de dòlars, segons un document d’accions publicat a finals d’abril. Però Elon Musk, que mostra regularment les seves ambicions en termes de protecció ambiental, sembla haver canviat d’opinió.

La revista científica ‘Nature’ va publicar un estudi la setmana passada que mostra que les mines de bitcoins de la Xina, que alimenten gairebé el 80% del comerç mundial de criptomonedes, corren el risc de posar en perill els objectius climàtics del país. Aquests llocs plens de computadores realitzen càlculs matemàtics que fan possible la creació de bitcoins. Consumeixen enormes quantitats d’electricitat, en part, extreta de les centrals elèctriques de carbó. Segons l’estudi de ‘Nature’, si no es controlen, les mines informàtiques xineses produiran 130,50 milions de tones mètriques d’emissions de diòxid de carboni per al 2024, o prop de les emissions anuals totals de gasos amb efecte d’hivernacle d’Itàlia o l’Aràbia Saudita.

Notícies relacionades

«La criptomoneda és una bona idea en molts nivells i creiem que té un futur brillant, però no cal que comprometri el medi ambient», va dir Elon Musk. «Tesla no vendrà bitcoins i l’utilitzarem per a transaccions tan aviat com les mines estiguin alimentades per energia més sostenible», va afegir.

Aquest anunci sorpresa és un revés per a la criptomoneda. Des de principis d’any, l’adopció del bitcoin per Tesla, Mastercard i altres grans empreses ha portat la moneda a nivells sense precedents el 2021. Bitcoin cotitzava al voltant de 52.500 dòlars dimecres a la nit, però recentment va superar els 60.000.