canvis en l’economia

La reforma fiscal entrarà en vigor el 2023

En el quart trimestre de l’any que ve es revisarà la fiscalitat del gasoil

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern preveu que en el primer trimestre del 2023 entri en vigor la reforma fiscal destinada a augmentar la recaptació mitjançant un pes més gran de la tributació verda i reduint o suprimint beneficis fiscals. Aquesta és una de les novetats que inclouen les 2.000 pàgines de documents del pla de recuperació remès a Brussel·les en les quals es detalla el calendari de reformes i inversions previst per obtenir els fins a 140.000 milions de fons europeus ‘Next Generation-EU’ a què té dret Espanya fins al 2026.

L’objectiu és portar a terme la reforma fiscal al llarg de l’any que ve després que el comitè de 17 experts constituït recentment entregui al febrer un llibre blanc amb les seves propostes basades en informes elaborats per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF). En un d’aquests s’incloïa la supressió de l’avantatge fiscal de la tributació conjunta en l’IRPF, amb un cost anual de més de 2.400 milions. Aquesta mesura es va incloure en un dels annexos del document del pla de recuperació difós divendres passat, però des del Govern ho atribueixen a «un error».

Més recaptació

Segons les previsions, l’objectiu és incrementar la recaptació i reduir la bretxa existent amb la mitjana europea. En aquest sentit juguen un paper fonamental els beneficis fiscals, que ascendeixen a 60.000 milions d’euros, equivalents a cinc punts del producte interior brut (PIB) i sobre els quals es portarà a terme una revisió en el període 2021-2023. En el primer trimestre de cada exercici, entre el 2022 i el 2024, s’elaborarà un informe i una anàlisi per determinar les mesures que cal prendre sobre aquesta qüestió

Un altre dels aspectes destacables és la revisió de la imposició dels hidrocarburs, cosa que afecta essencialment el gasoil, que té en l’actualitat millor tractament que la gasolina. Aquesta és una de les mesures més polèmiques, atès el pes que tenen els vehicles dièsel en el parc total.

Notícies relacionades

Al seu calendari de mesures, l’Executiu preveu posar en marxa en el primer trimestre de l’any que ve la reforma de l’impost als gasos fluorats, cosa que afecta per exemple els aires condicionats; en el quart trimestre d’aquest mateix exercici, la revisió esmentada de l’impost dels hidrocarburs i en el quart trimestre del 2023, la que afecta altres figures per a la mobilitat sostenible.

Una altra de les mesures previstes és l’entrada en vigor de la nova llei de lluita contra el frau en el segon trimestre de l’any que ve. En aquest text, que es troba en tramitació al Congrés, s’inclou mesures com rebaixar a 1.000 euros la limitació dels pagaments en efectiu per a determinades operacions econòmiques, l’actualització de la llista de paradisos fiscals, la modificació del règim de la llista de deutors davant la Hisenda Pública, la prohibició d’amnisties fiscals, la creació de les Administracions d’Assistència Digital Integral (ADI) o l’explotació de la informació derivada d’instruments internacionals, entre d’altres.