Aplicació dels fons de Brussel·les

El Govern destina 1.620 milions del pla de recuperació a la millora dels trens de Rodalies

Quatre noves terminals per al transport de mercaderies impulsaran el transport ferroviari, una a la Llagosta

El Govern destina 1.620 milions del pla de recuperació a la millora dels trens de Rodalies
1
Es llegeix en minuts

El Govern destinarà 1.620 milions d’euros al finançament de diferents actuacions de millora dels serveis de Rodalies ferroviàries fins al 2026, amb càrrec als fons de recuperació, transformació i resiliència. En concret, entregarà 1.502 milions d’euros a Adif perquè inverteixi en aquest tipus d’infraestructures localitzades principalment a Catalunya, Madrid, el País Valencià, el País Basc, Galícia, Astúries, Cantàbria i Andalusia. Segons consta en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remès pel Govern a Brussel·les, les actuacions inclouen duplicacions i renovacions de vies, millores en l’electrificació, sistemes de control, senyalització i estacions i noves opcions d’intercanvi entre els diferents mitjans de transport.

El pla preveu l’entrega a Renfe de 118,5 milions d’euros més perquè inverteixi en la digitalització dels sistemes de seguretat, informació i controls d’accés de les estacions ferroviàries on es presten serveis públics com el de Rodalies. Aquesta partida es divideix en 33 milions per a la digitalització dels sistemes de seguretat en estacions, 33 milions més per als sistemes d’informació per a viatgers, 23 milions per a la millora dels controls d’accés, 16 milions per a l’adequació de les màquines d’autovenda a les noves tecnologies i 13 milions per a l’adequació de les instal·lacions.

El Govern emmarca aquestes inversions en el ‘Component 1’ del pla de recuperació, dotat d’un total de 9.336 milions per a ajudes a l’adquisició de vehicles elèctrics, finançament del transport i la promoció de zones de baixes emissions, a més de la millora del servei de Rodalies. En el ‘Component 6’, que tracta la mobilitat sostenible, segura i connectada, amb 7.867 milions d’euros més de finançament, l’Executiu inclou altres estratègies ferroviàries com la intermodalitat o el foment dels principals corredors que hi ha al país.

Notícies relacionades

Terminals de transport

Entre aquestes partides s’inclou el desenvolupament de terminals intermodals i logístiques estratègiques per 668 milions d’euros, que preveu impulsar el transport de mercaderies en trens amb inversions en quatre terminals: Vicálvaro a Madrid, la Llagosta a Barcelona, Font de San Luis a València i Júndiz a Àlaba. Així mateix, a l’acabament del pla, el 2026, el Govern preveu haver actuat en almenys una longitud de 1.500 quilòmetres de xarxa inclosos dins dels Corredors Atlàntic i Mediterrani, amb actuacions tant de millora de seccions en servei com inversions que permetin avançar en la construcció de nous trams.

Temes:

Trens Rodalies