política monetària

El BCE manté els tipus d’interès en el 0% i el programa de compra d’actius

L’estratègia es mantindrà quan es consolidi un nivell d’inflació «inferior al 2%», afirma l’entitat

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir els tipus d’interès en els seus actuals nivells històricament baixos en la reunió del seu consell de govern d’aquest dijous. Aquesta estratègia, ha afegit, es mantindrà fins que s’observi «una convergència sòlida de les perspectives d’inflació cap a un nivell prou pròxim, tot i que inferior, al 2%».

El tipus d’interès de les operacions principals de finançament i els tipus d’interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit es mantindran sense variació en el 0,00%, 0,25% i -0,50%, respectivament.

Al seu torn, l’entitat manté la seva política de compra d’actius, el denominat PEPP, amb una dotació total d’1,85 bilions d’euros almenys fins a final de març del 2022. En tot cas, es mantindrà «fins que es consideri que la fase de crisi del coronavirus ha acabat». Les compres es realitzaran amb flexibilitat «d’acord amb les condicions de mercat i amb vista a evitar un enduriment de les condicions de finançament que sigui incompatible amb l’objectiu de contrarestar l’impacte a la baixa de la pandèmia al camí d’inflació projectada», explica el BCE en un comunicat.

Notícies relacionades

El consell de govern continuarà reinvertint el principal dels valors adquirits en el marc del PEPP que vagin vencent almenys fins al final del 2023. En tot cas, la futura extinció de la cartera del PEPP es gestionarà de manera que s’evitin interferències amb l’orientació adequada de la política monetària. Les compres netes en el marc del programa de compres d’actius (APP) continuaran a un ritme mensual de 20.000 milions d’euros. També es continuarà proporcionant liquiditat abundant a través de les seves operacions de finançament.

Els analistes i els mercats no esperaven canvis ni novetats en la reunió del BCE d’aquest mes. Tothom té els ulls ulls posats en el conclave del mes de juny davant la possibilitat de canvis en la política de compra de deute. Les actes de la reunió de l’11 de març, en la qual la presidenta, Christine Lagarde, va insistir en el manteniment dels riscos a curt termini per la crisi sorgida arran de la pandèmia, mostren que el banc central no té la intenció d’augmentar la dotació total del programa de compres d’emergència pandèmica (PEPP) d’1,85 bilions d’euros, fet que significa que l’increment de les compres d’actius a finals de març s’haurà de compensar més tard. A més, va quedar clar que l’ajust d’aquestes intervencions es revisarà trimestralment.