Recuperació

El PIB de la Xina va créixer el 18,3% interanual en el primer trimestre

El creixement trimestral es va frenar al 0,6% en el primer trimestre, davant el 2,6% dels tres últims mesos del 2020

La dada interanual és el percentatge de creixement més gran registrat mai per les estadístiques del gegant asiàtic

El PIB de la Xina va créixer el 18,3% interanual en el primer trimestre
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina es recupera. L’aturada econòmica registrada l’any passat com a conseqüència del brot de coronavirus i els confinaments es tradueix aquest any en registres de creixement interanual extraordinaris. El producte interior brut (PIB) de la Xina va registrar una expansió del 18,3% en el primer trimestre del 2021 en comparació amb el mateix període de l’any anterior, quan havia patit una contracció del 6,8% com a conseqüència de l’impacte de la pandèmia de coronavirus, cosa que representa el ritme de creixement interanual més gran des que existeixen registres, segons les dades de l’Oficina Nacional d’Estadística (ONE) del gegant asiàtic.

En comparació amb el quart trimestre del 2020, quan la segona economia més gran del món havia crescut un 6,5%, l’activitat econòmica a la Xina es va desaccelerar en el primer trimestre del 2021 al 0,6%, en el que cosa els experts consideren un progressiu procés de normalització de l’activitat econòmica cap a ritmes de creixement normals. Del seu costat, en comparació amb el primer trimestre del 2019 el PIB de la Xina va créixer un 10,3% i registra un creixement mitjà en els dos últims anys del 5%.

Base de la comparació

L’oficina estadística xinesa va indicar que el creixement interanual rècord de l’economia durant els tres primers mesos del 2021 s’explica per l’efecte base de la comparació amb la històrica caiguda de l’activitat observada en el primer trimestre del 2020, així com per l’augment de jornades laborals com a conseqüència dels canvis en les festivitats de l’Any Nou Lunar. Les estadístiques d’evolució del PIB dels països registren en el primer trimestre creixements rellevants, al comparar-se amb moments de paralització econòmica no coneguts.

Per sectors, el sector primari de l’economia xinesa va experimentar un creixement interanual del 8,1% entre el gener i el març, amb una expansió mitjana en els dos últims anys del 2,3%, mentre que la indústria va créixer en el primer trimestre del 2021 un 24,4% interanual, amb una mitjana en els dos últims anys del 6%. Del seu costat, el sector serveis va créixer un 15,6% en el primer trimestre del 2021, amb una expansió mitjana en els dos últims anys del 4,7%.

Notícies relacionades

Com a reflex de la tirada de la demanda domèstica en la recuperació de l’economia xinesa, les vendes minoristes en el primer trimestre del 2021 van augmentar un 33,9%, fins als 10,5 bilions de iuans (1,34 bilions d’euros), incloent-hi un creixement del 34,2% només el mes de març. Així mateix, la indústria va ser un altre dels factors principals en la ràpida recuperació de la Xina, l’única entre les grans economies mundials que van aconseguir tancar el 2020 amb una dada de creixement positiu. D’aquesta manera, la producció industrial del gegant asiàtic en els tres primers mesos de 2021 va experimentar un creixement interanual del 24,5%, incloent-hi un increment del 14,1% al març.

Procés de normalització

«Això no va ser suficient per evitar un primer trimestre més feble després d’una desacceleració amb el canvi d’any. El resultat és que, amb l’economia ja per sobre de la seva tendència anterior al virus i la retirada de recolzaments, el repunt de la Xina posterior a la Covid s’està estabilitzant», va advertir Julian Evans-Pritchard, economista en cap per a la Xina de la consultora Capital Economics. «Esperem que el creixement intertrimestral de la Xina continuï sent modest durant la resta d’aquest any a mesura que el recent auge de la construcció i les exportacions s’esvaeixi, fent que l’activitat torni a la tendència», va afegir.

Temes:

Xina