telecomunicacions

El Regne Unit avala la fusió de la filial de Telefónica i Virgin Media

La unió d’O2 amb l’altra operadora arriba a un valor d’uns 36.000 milions d’euros

2
Es llegeix en minuts

L’organisme regulador de la competència al Regne Unit ha autoritzat la fusió per 31.000 milions de lliures (gairebé 36.000 milions d’euros) entre els operadors de telecomunicacions Virgin Media i O2, filial britànica del gegant espanyol Telefónica. L’autoritat de la competència i els mercats (CMA), que al desembre va obrir una investigació en profunditat sobre l’operació, va presentar les seves conclusions provisionals en un comunicat. 

L’organisme ja havia descartat repercussions negatives per als clients particulars, ja que els serveis oferts són diferents i el negoci de telefonia mòbil de Virgin és massa petit per competir amb el d’O2. Per això, la investigació es va centrar en els serveis a l’engròs, a causa que els dos grups ofereixen les seves xarxes a diversos operadors virtuals. 

Però la CMA va considerar finalment que hi hauria poques possibilitats de reduir la competència en aquest sector, atesa la presència d’altres actors com el gegant britànic BT. La investigació «ha mostrat que l’operació no hauria de comportar augments de preus o reducció de la qualitat del servei en la telefonia mòbil, cosa que significa que els clients haurien de continuar beneficiant-se d’una forta competència», va explicar Martin Coleman, responsable en cap de la investigació. 

O2, filial del gegant espanyol de les telecomunicacions Telefónica, i Virgin Media, propietat de la nord-americana Liberty Global, havien presentat el maig del 2020 la seva proposta de fusió. Es temia que formessin un grup massa gran que fes ombra al primer operador de telecomunicacions del país, BT, i al seu rival directe, Vodafone

Mòvil i internet

Notícies relacionades

L’operació valora O2, gegant de la telefonia mòbil al Regne Unit, en 12.700 milions de lliures (17.500 milions de dòlars, 14.600 milions d’euros), i Virgin Media, el punt fort del qual és la internet de línia fixa, en 18.700 milions de lliures (25.800 milions de dòlars, 21.500 milions d’euros), amb uns estalvis que s’espera que sumin 6.200 milions de lliures. O2. Té un total de 34 milions de clients, incloent-hi alguns milions pertanyents als operadors virtuals que lloguen la seva xarxa, com Tesco Mobile. Virgin Media, comprada el 2013 per Liberty Global, grup del multimilionari John Malone, té 6 milions de clients de cable i 3,3 milions de clients de telefonia mòbil. 

La CMA es va fer càrrec del tema després d’aconseguir al novembre autorització de la Comissió Europea per examinar el projecte. El regulador britànic havia argumentat que aquesta megafusió tindria un impacte principalment al Regne Unit i que les conclusions de la investigació arribarien després de l’1 de gener i, per tant, del final del període de transició després del Brexit.