Sorprenent decisió

L’OPEP i els seus aliats incrementaran la producció de petroli a partir del maig

El grup liderat per l’Aràbia Saudita i Rússia confia en una recuperació de l’activitat gràcies a la vacunació

L’OPEP i els seus aliats incrementaran la producció de petroli a partir del maig
1
Es llegeix en minuts

L’OPEP i els seus aliats (OPEP+) van anunciar per sorpresa aquest dijous després d’una videoconferència l’increment de la seva producció a partir del maig al constatar la represa sòlida de les campanyes de vacunació contra la Covid-19.

«La reunió va aprovar l’ajust dels nivells de producció per al maig, el juny i el juliol de 2021 (...) sense que cada ajust pugui ser [més gran] de 0,5 milions de barrils diaris (mbd)», va assenyalar el comunicat de l’Organització dels Països Exportadors de Petroli i aliats.

«Es va decidir augmentar col·lectivament el nivell actual de producció dels països de l’OPEP+ al maig a 350.000 barrils diaris», la mateixa quantitat al juny «i de 450.000 al juliol», va declarar el ministre kazakh d’Energia en un comunicat.

Dirigint-se als periodistes després de la reunió, el ministre saudita d’Energia, el príncep Abdelaziz bin Salman, va dir que la decisió fins i tot es podria modificar en altres reunions.

Signes de millora

Els països productors de petroli que participen en l’acord OPEP+, encapçalats per l’Aràbia Saudita i Rússia, havien començat aquest dijous la tercera cimera ministerial de l’any, enfrontant un «mar agitat» tot i que les campanyes de vacunació porten esperances d’una recuperació sostenible de la demanda energètica.

«La situació mundial és lluny de ser homogènia i la recuperació és lluny de ser completa», havia afirmat el ministre saudita, en el discurs introductori de la trobada.

Notícies relacionades

Tot i que va constatar «signes de millora significativa» de la banda de la demanda, el ministre va assenyalar que «el mar continua agitat», al mateix temps que respectava els mèrits de l’actitud «prudent i moderada» del cartell.

El club dels 23 productors deixava fins ara cada dia uns set milions de barrils sota terra, i ajusta aquest volum cada mes.