Perspectives

El Banc d’Espanya espera que l’aturada alemanya als fons europeus es resolgui en «les pròximes setmanes»

  • El governador fa una crida contra la crispació política a Espanya

  • Hernández de Cos opina que els programes de compra de deute del BCE han de deixar de ser extraordinaris

zentauroepp48943794 aniversario frob190705101937

zentauroepp48943794 aniversario frob190705101937 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Banc d’Espanya confia que la frenada que ha imposat el Tribunal Constitucional alemany a l’aprovació dels fons europeus de recuperació es resolgui «en les pròximes setmanes». Així ho ha expressat el governador Pablo Hernández de Cos, durant una trobada informativa organitzada per Europa Press, en què ha manifestat que és essencial que es preservi el contingut d’ajudes directes als Estats i el de finançament amb préstecs avantatjosos. «Totes aquestes característiques han de preservar-se si volem que el paquet de mesures sigui potent i tingui efectes positius per a la recuperació de l’economia», segons el governador.

El pla de reactivació adoptat per la Comissió Europea, per un import de 750.000 milions, ha de ser convalidat pels parlaments de cadascun dels 27 estats de la Unió Europea (ja ho han fet 13, inclòs l’espanyol), i en el cas d’Alemanya, el seu Tribunal Constitucional ha frenat la ratificació per atendre una demanda presentada per col·lectius d’ultradreta contra la seva aprovació. El governador del Banc d’Espanya ha confiat que aquesta frenada serà transitòria, d’«unes setmanes», si bé això afegeix un factor addicional de retard en la implementació dels fons europeus a tots els països, en general, i a Espanya, en particular, que aspira a 140.000 milions del paquet total europeu.

En relació amb els possibles efectes de la crispació política sobre la recuperació econòmica, el governador ha expressat la seva preocupació pels possibles efectes negatius. «A Espanya i a molts països estem vivint un fenomen de fragmentació política a què no estem acostumats. És molt important que aprenguem a conviure amb aquest fenomen, i que això no impedeixi arribar a acords sobre alguns pilars bàsics de les principals reformes que ha d’abordar el país. Per mi això és una demanda social, a què la classe política hauria de respondre positivament», ha afirmat el governador.

Ajudes a empreses

El governador del Banc d’Espanya ha insistit aquest dilluns en la necessitat d’una execució «ràpida i homogènia» del programa d’11.000 milions d’ajudes públiques disposat pel Govern a favor de les pimes, en forma d’entregues directes (7.000 milions) per a un conjunt de 95 activitats econòmiques i de mesures per afavorir la reestructuració de deute bancari. Segons Hernández de Cos, el Govern hauria d’estar disposat a aplicar més «flexibilitat» en el programa d’ajudes a les pimes «tant en l’ús, com en el volum» de les quantitats disposades; també en la definició de les condicions i les circumstàncies de les empreses que puguin resultar vulnerables en el temps. Al Banc d’Espanya li preocupa que la fallida d’empreses pugui contaminar la solvència de les entitats financeres.

Compra de deute

Notícies relacionades

En clau europea, el governador s’ha referit a la política monetària. Els programes de compra de deute públic i privat posats en marxa pel Banc Central Europeu (BCE) des de la crisi financera del 2012, i reforçats a partir de la pandèmia, s’han activat de forma extraordinària però, segons Hernández de Cos, «aquests instruments de compra d’actius han d’estar aquí per quedar-se, amb una utilització «molt flexible» en l’àrea de l’euro «per evitar problemes de fragmentació» que normalment pateixen els països del sud».

En la redefinició de l’estratègia de la política monetària en què està immers el BCE, Hernández de Cos ha apuntat en la direcció de fixar un objectiu d’inflació «una mica més elevat del 2% actual», amb una «naturalesa simètrica de l’objectiu» que porti a articular respostes tant davant les desviacions a la baixa, com a l’alça.