Canvis en la medicina

The Collider insta a situar Barcelona al centre de les firmes digitals del sector salut

El sector mourà 234.500 milions de dòlars el 2023 al món

The Collider insta a situar Barcelona al centre de les firmes digitals del sector salut
2
Es llegeix en minuts

Experts del sector de la salut i la investigació mèdica van instar aquest dilluns que Barcelona impulsi la seva posició per convertir-se en un ecosistema i hub de referència per a les empreses centrades en firmes punteres del sector de la salut. De la mà de The Collider, un programa d’innovació de Mobile World Capital Barcelona, es pretén fomentar la creació d’empreses capaces de crear eines per a la gestió massiva de dades en el camp de la medicina que impulsi la medicina personalitzada. Segons un informe realitzat per The Collider, el mercat de la denominada salut digital mourà 234.500 milions de dòlars el 2023, amb un increment de la despesa global en salut del 5% en aquell període. La millora del servei sanitari passa per la introducció d’eines que complementin el seguiment personal dels pacients.

Fons d’inversió, farmacèutiques i hospitals públics veuen en la digitalització una solució a la saturació dels sistemes de salut públics i privats. Per als experts de The Collider, l’objectiu d’aquesta nova digitalització extrema de la pràctica mèdica ha de portar que «en comptes de tractar la malaltia sigui possible tractar més el pacient». La paraula màgica d’aquesta tendència és la denominada medicina personalitzada, que mitjançant la tecnologia permet ajustar tractaments a les necessitats personals del pacient.

Barcelona s’ha convertit en una aspirant clara per aglutinar empreses del sector. Quatre dels 10 millors hospitals d’Espanya es troben a Barcelona, així com la seu de les grans empreses del sector de la salut i el creixement progressiu de la col·laboració publicoprivada. Segons l’anàlisi de The Collider, en termes d’innovació, Catalunya es destaca amb un nivell respectable de despesa en investigació i desenvolupament (entorn del 23,5% del total estatal). A més, Barcelona es troba entre les 10 ciutats amb més capital invertit en el sector en els últims anys.

Notícies relacionades

Es calcula que més de 1.000 empreses del sector de la salut tenen activitat a Catalunya, generant-ne més del 7% del PIB. Entorn de 150 empreses de nova creació de tipus tecnològic s’han instal·lat a Barcelona.

The Collider pretén tancar la bretxa entre la ciència i el mercat per crear ‘start-ups’ disruptives basades en tecnologia. Per fer-ho possible, el programa fomenta l’actitud emprenedora a les universitats i utilitza la fórmula investigador-emprenedor per crear noves empreses d’alt valor. El programa s’enfoca en la identificació i desenvolupament empresarial de tecnologies altament disruptives com a Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses, Blockchain i Realitat Virtual, connectant talent científic i emprenedor. The Collider fomenta la participació de les corporacions per llançar pilots en etapes primerenques i obrir noves línies de negoci que ajudin a incrementar la competitivitat.