Més de 100 hores setmanals

Goldman Sachs anuncia dissabtes lliures després de les denúncies d’explotació

  • El conseller delegat afirma que es prohibirà treballar un dia després de les denúncies dels seus empleats

Una etiqueta de Goldman Sachs, a la Borsa de Nova York.

Una etiqueta de Goldman Sachs, a la Borsa de Nova York. / BRENDAN MCDERMID (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El conseller delegat de Golmand Sachs, David Solomon, ha concedit finalment als seus empleats de banca d’inversió dissabte com a dia de descans, després de les queixes per les jornades d’entre 100 i 120 hores setmanals, la falta de son i la depressió.

En un avís per veu enviat la passada tarda de diumenge, Solomon, que ha passat part del confinament en una mansió de les Bahames, va dir que instauraran la «norma de dissabte», per la qual els empleats podran parar de treballar entre les 9 de la tarda de divendres i les 9 del matí de diumenge, una mica més que el tradicional sàbat jueu, que conclou al capvespre de dissabte.

Un detallat informe d’un grup d’analistes del departament de banca d’inversió de Goldman Sachs va denunciar recentment les condicions «inhumanes» en les quals treballen.

«Hem d’ajudar la gent a trobar l’equilibri en aquest món cada vegada més connectat. En aquest món de treball en remot, fa la sensació que hem d’estar connectats les 24 hores del dia. Proveirem recolzament i guia. No és fàcil, però estem treballant molt perquè les condicions millorin», va indicar Solomon en el seu missatge, segons una transcripció a la qual va tenir accés el diari ‘The New York Post’.

Dormir cinc hores diàries

Una enquesta interna donada a conèixer la setmana passada i en què van participar uns tretze banquers de nivell júnior de l’entitat indica que la mitjana d’hores que treballa aquests empleats és de 105 hores setmanals i que solen dormir només cinc hores diàries. Les conclusions, que van ser divulgades internament però es van filtrar a les xarxes socials, denuncien jornades de fins a 20 hores diàries i condicions «inhumanes».

Notícies relacionades

«No és adequat per mi treballar entre 110 i 120 hores al llarg d’una setmana. Les matemàtiques són simples: això només et deixa quatre hores per dormir, menjar o dutxar-te. Això va més enllà del treball dur, això és inhumà», assenyala un dels analistes citat en l’informe. «Hi havia moments en què no menjava, no em dutxava o no feia altra cosa que no fos treballar des del matí fins a la mitjanit», indica un altre dels testimonis inclòs a les onze pàgines de l’informe. D’altres es queixen del tracte i estrès al qual els sotmeten els responsables més veterans, així com la falta de son i el dany mental i físic que suposen aquestes condicions de treball, conegudes des de fa temps entre els empleats del sector financer de Nova York.

El conseller delegat de Goldman, famós per la seva afició a la música disco i amenitzar trobades com la de Davos com a DJ, va arribar el 2018 al banc amb una imatge moderna i va acabar amb la corbata a les oficines. Solomon, la compensació del qual va baixar lleugerament el 2020 fins als 24 milions de dòlars, va assegurar aquest diumenge que part de la pressió es deu al bon acompliment del banc durant els mesos de la pandèmia.