Jornades maratonianes

Els empleats júniors de Goldman Sachs demanen reduir la setmana laboral a 80 hores

  • La mitjana d’hores que treballen aquests empleats ascendeix a un total de 105 hores setmanals i de la mateixa manera, segons indiquen, dormen només 5 hores

  • Els analistes consideren que la pandèmia ha empitjorat el control de les hores treballades i demanen no treballar després de les nou de la nit

Una etiqueta de Goldman Sachs, a la Borsa de Nova York.

Una etiqueta de Goldman Sachs, a la Borsa de Nova York. / BRENDAN MCDERMID (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

«Hi havia moments en què no menjava, ni em dutxava ni feia res més que treballar des del matí fins a passada la mitjanit». Amb aquestes paraules resumeix la seva traumàtica experiència laboral un dels empleats júniors de Goldman Sachs l’opinió del qual, recollida en una enquesta interna anònima, s’ha filtrat a Twitter. «Això va més enllà del concepte de treball dur. És inhumà, un abús», es queixa un altre empleat al document que han utilitzat per demanar una reducció de la jornada a 80 hores a la direcció del grup.

A l’enquesta interna hi van participar uns 13 banquers de nivell júnior d’aquest important grup de banca d’inversió i de valors. La mitjana d’hores que treballen aquests empleats ascendeix a un total de 105 setmanals i, segons indiquen, dormen només cinc hores i no tenen temps per a absolutament res més en el dia. Tots han assegurat que la seva vida personal i familiar s’ha vist realment afectada per les jornades de fins a 20 hores diàries desenvolupades en condicions «inhumanes». En les captures del document intern divulgades a internet, els empleats enquestats demanen deixar de treballar 120 hores setmanals per passar a unes 80 hores, que malgrat que continuen suposant el doble de l’estipulat per llei, suposarien una millora de les seves condicions de vida. Per molts d’ells, segons queda reflectit a l’enquesta, les jornades laborals comencen cada dia cap a les 9 del matí i es poden allargar fins a les 5 de la matinada de forma habitual.

Quatre hores per a tot el que no és feina

«No és adequat per mi treballar entre 110 i 120 hores al llarg d’una setmana. Les matemàtiques són simples: això només et deixa quatre hores per dormir, menjar o dutxar-te. Això va més enllà del treball dur, això és inhumà», assenyala un dels analistes citat a l’informe. Altres banquers es queixen del tracte i estrès a què els sotmeten els responsables més veterans, així com la falta de son i el mal mental i físic que suposen aquestes condicions de treball. La salut mental dels empleats de l’enquesta va passar del 8,8 al 2,3 en el temps que han passat treballant per al banc, que ja va ser objecte de crítiques per les condicions laborals i la cultura empresarial després del suïcidi d’un analista de 22 anys.

Els analistes consideren que la pandèmia ha empitjorat el control de les hores treballades i demanen no treballar després de les nou de la nit de divendres o durant el cap de setmana sense que se’ls aprovi explícitament el temps addicional. Davant aquest panorama, els empleats, que reben un dels millors sous dels Estats Units, sol·liciten reduir la setmana laboral a les 80 hores. De mitjana un banquer júnior de Goldman Sachs guanya un sou base de 116.000 euros a l’any, al qual s’han d’afegir una o diverses pagues extres de prop de 80.000 euros, segons el portal d’ocupació GlassDoor. Després de l’enrenou causat per la filtració, un representant de Goldman Sachs ha assegurat a mitjans nord-americans que posaran en marxa mesures per reduir la càrrega de treball, que es deuen, segons la seva opinió, a l’èxit i alt nivell de negoci de l’entitat.

Notícies relacionades

Els empleats de Goldman Sachs no van rebre bé les informacions publicades a principis de setmana que indiquen que el conseller delegat de l’entitat, David Salomon, ha estat portant una vida de luxes i teletreballant des de les Bahames o desplaçant-se amb l’avió privat de l’entitat, mentre altres empleats treballen sense parar des de casa per la pandèmia.

Durant la crisi financera dels Estats Units del 2008 i davant la possibilitat d’afrontar la fallida, el 21 de setembre del 2008, Goldman Sachs va rebre l’autorització de la Reserva Federal (FED) per deixar de ser un banc d’inversió i convertir-se en un banc comercial.