energia

Les connexions elèctriques il·legals es disparen a Catalunya

Endesa en va detectar l’any passat gairebé 24.500, algunes de relacionades amb el cultiu de marihuana, gràcies a les noves tecnologies

Les connexions elèctriques il·legals es disparen a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les connexions elèctriques il·legals s’han disparat a Catalunya. L’any passat se’n van destacar gairebé 24.500 casos, cosa que suposa un augment del 69% respecte a fa cinc anys, segons les dades d’Endesa, la principal distribuïdora a Catalunya. Aquest increment, que té també relació amb usos il·legals com el cultiu de marihuana, es deu essencialment a la utilització de noves tecnologies i l’anàlisi massiva de dades (’big data’), segons la companyia, que col·labora amb la Generalitat i els Mossos d’Esquadra i les policies locals. El volum d’energia defraudada l’any passat a Catalunya va ser de 379 milions de quilowatts per hora a l’any, cosa que equival al consum mensual d’1,4 milions de llars.

La companyia atribueix aquest ascens a la utilització de la intel·ligència artificial, que ha permès que entre el 2018 i el 2020 es detecti frau en una de cada dues inspeccions portades a terme a tot Espanya. Aquests resultats dupliquen els del 2017, exercici en què la companyia va començar a fer servir aquestes noves eines.

La digitalització de la xarxa, el desplegament de sensors i la implantació de comptadors intel·ligents faciliten aquestes tasques. A partir de l’anàlisi de les dades, complint les normatives sobre privacitat, es poden detectar desviacions i comportaments anòmals que ajuden a fer unes inspeccions més eficients. La unitat de ‘machine learning’ de la companyia està formada per matemàtics, informàtics i enginyers experts en ‘data science’ i ‘big data’, que treballen en col·laboració amb els inspectors de camp per millorar i desenvolupar els models predictius. 

Il·legalitat, seguretat i subministrament

Els esforços en aquest àmbit tenen a veure que es tracta d’una activitat il·legal, que suposa un perill per a la seguretat i la integritat física de les persones i que poden produir sobrecàrregues, que disparen els sistemes de seguretat i poden arribar a produir interrupcions en el subministrament dels clients amb el servei contractat i pujades de la factura.

Notícies relacionades

Des del 2017, Endesa ha portat a terme «mesures extraordinàries» per evitar que les connexions il·legals deteriorin la qualitat del subministrament en algunes zones de Catalunya. Al seu torn es col·labora amb la Conselleria d’Empresa en un pla de coordinació, amb la direcció general d’Energia i la Conselleria d’Interior i els Mossos, així com amb les policies locals.

L’any passat, la companyia va rebre més de 21.000 notificacions de possibles fraus a Catalunya a través de la línia telefònica 800 760 20, el correu anomalias@enel.com i el servei web. Gràcies a aquests avisos es van desplegar gairebé 15.000 inspeccions i es van detectar més de 3.300 fraus.