Segons la Seguretat Social

Dos de cada tres autònoms pagaran menys amb el nou sistema de cotització per ingressos

  • El 46% dels treballadors per compte propi declaren uns ingressos per sota de l’actual salari mínim, fixat en 950 euros mensuals

  • Escrivá planteja un sistema de 13 trams mòbils perquè cada treballador per compte propi pagui una quota en funció del que guanyi

Dos de cada tres autònoms pagaran menys amb el nou sistema de cotització per ingressos
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social planteja un ventall de 13 trams perquè els treballadors autònoms enquadrin la seva base de cotització i paguin en funció de quins siguin els seus ingressos a final d’any. Aquest és l’últim esquema que ha traslladat el departament de José Luís Escrivá a les organitzacions més representatives d’autònoms, en el procés de negociació per implantar a partir del 2022 un nou paradigma tributari entre els treballadors per compte propi. Un esquema que pretén fer pagar més a qui més guanyi i menys a qui menys, com els 1,4 milions d’autònoms que ingressen per sota del salari mínim, el 46,6% del total. Segons els càlculs preliminars del ministeri, dos de cada tres autònoms pagarien menys amb el nou sistema del que paguen actualment.

Les negociacions per transitar cap al nou model estan en marxa i l’objectiu és que aquest entri en vigor a partir de l’1 de gener del 2022. Fins ara els autònoms pagaven segons la base de cotització que ells escollien, indiferentment dels ingressos que tinguessin. Actualment, dels 3 milions d’autònoms analitzats per la Seguretat Social per transitar al nou model de cotització en funció d’ingressos, 1,7 milions cotitzen per la base mínima. Això explica, entre d’altres, les grans diferències en qüestió de pensions, cobertura en cas de cessament d’activitat o baixa per malaltia, entre altres. 

La definició del nou sistema de cotització en funció dels ingressos va agafant forma i l’última anàlisi de situació elaborada pels tècnics de Seguretat Social, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, ja recull la totalitat dels afiliats al RETA. És a dir, l’univers que té en compte contempla tant els autònoms persones físiques com els autònoms societaris, uns 3 milions de persones. L’anterior anàlisi de la Seguretat Social, mitjançant l’encreuament de dades amb l’Agència Tributària, únicament contemplava els autònoms que cotitzaven per rendiment d’activitat; el que excloïa 1 milió de persones.  

13 trams mòbils 

El model definit per l’equip d’Escrivá, i que pot estar subjecte a canvis durant el procés de negociació, contempla una transició compassada. Els autònoms triaran un dels 13 trams d’ingressos de manera provisional, en funció de l’estimació que facin els mateixos treballadors. Cada trimestre podran canviar la seva base de cotització provisional, segons com vegin que evoluciona el seu negoci. Si veuen que va a menys, podran passar a pagar menys i si els va millor, podran decidir augmentar la seva contribució. 

A final d’any, concretament durant el novembre, la Tresoreria General de la Seguretat Social remetrà un informe dels rendiments recollits de cadascu d’aquest univers de 3 milions d’autònoms. Els creuarà amb l’Agència Tributària, per verificar que la base de cotització que els autònoms han triat es correspon amb els ingressos que finalment han tingut. Si les dues dades casen, l’autònom no haurà de pagar ni rebre res de tornada. Si finalment el negoci ha anat millor de l’esperat, haurà de pagar la diferència entre el tram de cotització que ha triat i el que li correspondria pel que finalment ha rendit. I si és al revés, la Seguretat Social li tornarà el cotitzat de més. 

¿Pagaran més els autònoms?

Les negociacions sobre el nou model de cotització en funció dels ingressos reals, una tasca pendent de l’anterior legislatura i que ve avalat pels consensos de la comissió del Pacte de Toledo, han estat marcades pel soroll. El fantasma que una majoria d’autònoms haurà de pagar més cada mes de quota preocupa entre el col·lectiu. Organitzacions com l’ATA no s’oposen a la mesura, però han mostrat les seves reticències en el passat. D’altres, com l’UPTA, hi aposten a favor clarament.

Notícies relacionades

No obstant, i a falta de definir el traç concret d’aquests 13 trams d’ingressos, les dades creuades de què disposa la Seguretat Social revelen l’alta proporció de treballadors per compte propi amb baixos ingressos. Gairebé la meitat té rendiments per sota del salari mínim. «Aproximadament dos de cada tres autònoms veurien reduïda la seva cotització amb aquesta reforma perquè tenen ingressos inferiors a la base mínima», afirmen des del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social.

El rendiment mitjà de 2,98 milions d’autònoms, que reflecteix l’encreuament de dades entre l’Agència Tributària i la Seguretat Social, és de 23.140 euros anuals. Una part important del col·lectiu, uns 498.090 treballadors per compte propi, paguen actualment la tarifa plana. Queda pendent de definir què passarà amb aquesta bonificació i si desapareixerà o no i, si ho fa, si hi haurà un període d’adaptació per als que encara hi tenen dret. En aquest sentit, tres de cada quatre actuals beneficiaris de la tarifa plana tenen rendiments per sota del salari mínim.