lliure concurrència

Xivatades telemàtiques per defensar la competència

La CNMC habilita un canal per a denúncies anònimes i confidencials davant pràctiques anticompetitives

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) s’ha proposat fomentar les xivatades per detectar encara més pràctiques anticompetitives. L’organisme ha llançat un canal telemàtic «completament xifrat i anònim» a través del qual tant ciutadans com empreses podran enviar informació relativa a pràctiques que danyen la competència.

El nou sistema d’informants de competència anònims (SICA) funcionarà com un xat xifrat, de manera que el ciutadà no haurà de proporcionar cap informació personal, sinó que se li facilitarà un codi alfanumèric com a via d’entrada a les converses.

Aquesta iniciativa forma part de l’aposta de la CNMC per la digitalització i el reforç de la col·laboració ciutadana inclòs en el pla d’actuacions 2021-2022. La informació rebuda per aquesta via serà gestionada per la unitat d’intel·ligència econòmica (UIE), un equip format per experts en matemàtiques, informàtica, dret i economia que utilitzaran tècniques de ‘big data’ i intel·ligència artificial «per detectar irregularitats en la contractació pública i altres pràctiques anticompetitives», segons l’organisme. Aquest equip també es dedicarà a comprovar la versemblança de les denúncies i, si és necessari, iniciar una investigació, un procés en el qual es velarà per la confidencialitat dels que aporten les dades i dels afectats.

Notícies relacionades

L’informant no haurà d’introduir cap tipus d’informació personal (telèfon, nom o correu electrònic) per col·laborar amb la CNMC i s’establirà una comunicació bidireccional i anònima. «Totes les comunicacions entre la CNMC i l’informant són sempre confidencials. D’aquesta manera, fins i tot en els casos en els quals els informants decideixin no ser anònims, les seves dades de caràcter personal únicament estaran disponibles per a la Unitat d’Intel·ligència Econòmica (UIE). Aquest equip mai revelarà de manera directa o indirecta les esmentades dades en les possibles investigacions que iniciï», segons l’organisme supervisor presidit per Cani Fernández.

A més del nou SICA, la CNMC compta amb dues vies més de col·laboració ciutadana, a través del telèfon i el correu electrònic, així com amb eines com el programa de clemència.

Temes:

Competència