Balanç anual

Sacyr remunta les pèrdues malgrat la crisi sanitària

  • La companyia va registrar un benefici de 36 milions d’euros al reduir les provisions respecte al 2019

Edifici d’oficines de Sacyr Vallehermoso a Madrid.

Edifici d’oficines de Sacyr Vallehermoso a Madrid. / ARXIU / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

Sacyr va obtenir un benefici net de 36 milions d’euros el 2020, davant les pèrdues de 298 milions d’euros que es va anotar a l’exercici precedent per les provisions comptabilitzades per la seva participació a Repsol. Gràcies a l’absència d’un impacte tan rellevant en els comptes de l’any passat, juntament amb la bona evolució del seu model concessional, amb baix risc a la demanda, la constructora va aconseguir evitar la crisi i acabar l’any amb un resultat en positiu.

Així, la xifra de negocis va créixer un 9,1%, fins als 4.548 milions d’euros, mentre que el resultat brut d’explotació (ebitda) va augmentar un 6,5% fins a registrar 724 milions d’euros en un context que la companyia qualifica d’«extremadament exigent», atesa la pandèmia. En aquest sentit, el 78% del seu ebitda provenia dels seus actius concessionals, que van augmentar els seus ingressos un 23% amb una cartera de 30.898 milions d’euros, cosa que va limitar l’impacte provocat per la crisi sanitària.

També la divisió d’enginyeria i infraestructures va aconseguir augmentar un 12% la seva facturació, després de les sinergies obtingudes per la integració de Sacyr Industrial a Sacyr Enginyeria, amb una cartera de 5.622 milions d’euros. Al contrari, la divisió de serveis va tancar l’exercici amb una contracció del negoci del 3%, afectada per l’impacte de Covid-19 en la part de restauració, l’àrea social i pel cost en equips de protecció per als treballadors.

D’aquesta manera, la cartera total d’ingressos futurs, tenint en compte les divisions de Sacyr, va ser de 39.185 milions d’euros, un 9,1% menys arran de les desinversions realitzades durant l’any i l’alentiment de les licitacions en tot el món per la pandèmia.

Provisions pel Canal de Panamà

Respecte a la resta d’impactes que es va haver d’anotar en el 2020, figuren les provisions per cobrir el laude emès per les disputes entorn del Canal de Panamà i l’ajust del valor en llibres de la seva participació del 8% a Repsol fins als 9 euros per acció, davant els 10,6 euros en els quals es troba ara la cotització de la petroliera.

Notícies relacionades

El deute net del grup es va situar en 5.212 milions, davant els 4.315 milions del 2019, un augment que respon a l’activitat inversora de la companyia en nous projectes concessionals. No obstant, les previsions de tresoreria mostren una disponibilitat de liquiditat «sense tensions», ja que una gran part del finançament té venciments a llarg termini i compta amb 300 milions d’euros de línies de crèdit addicionals.

Quant a retribució a l’accionista, Sacyr va portar a terme a finals del 2020 el repartiment d’un ‘scrip dividend’ d’una acció per cada 54 títols que se suma al que va abonar al febrer d’un títol nou per cada 46 accions. La rendibilitat del dividend de la companyia se situa actualment per sobre del 4%.