Segueixen algunes limitacions

Amenaça de revolta comercial per la «insuficient» obertura parcial anunciada

Algunes grans superfícies mantenen l’activitat al 100% malgrat la limitació de 400 metres quadrats

Amenaça de revolta comercial per la «insuficient» obertura parcial anunciada
1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El sector comercial va considerar aquest divendres «insuficients» les mesures de flexibilització comercial anunciades pel Govern a partir de dilluns. Els establiments dels centres comercials podran obrir una altra vegada entre dilluns i divendres però no tindran compensació pels sis mesos sense activitat i les pèrdues d’ingressos, calculats en uns 12.000 mensuals de mitjana per establiment durant el tancament. En el cas de les grans superfícies, l’anunci va tornar a defraudar perquè es mantenen les limitacions d’aforament i superfície. L’espai de venda no podrà superar els 400 metres quadrats i amb un 30% d’aforament. Moltes d’aquestes grans superfícies mantindran cintes de limitació d’accés però continuaran venent qualsevol producte a la venda al 100% de l’establiment. No es descarta una veritable «revolta de les grans superfícies» i l’incompliment de les limitacions davant una normativa que el sector considera «arbitrària al no sustentar-se en evidències sanitàries». Les paraules més repetides són «impotència», «indignació» i «desesperació».

Notícies relacionades

El president de l’associació catalana de l’empresa familiar del ‘retail’ Comertia, David Sánchez, va considerar positiva però «insuficient» la relaxació d’algunes de les restriccions decretades per la Generalitat. La prohibició d’obrir els dissabtes és l’element més polèmic segons la seva opinió, ja que és el dia comercial més rendible. «Si tenim un dia menys per anar a comprar, els consumidors es concentraran més la resta dels dies», ha opinat Sánchez. A més, veu inexplicable que s’obrin els centres comercials però no els establiments de restauració que acullen, situació que prolonga una setmana més els «ingressos zero» per a aquests negocis.

Responsables de les grans cadenes senten que Catalunya s’ha convertit en «territori hostil per al comerç» a l’establir-se limitacions per mida o ubicació poc justificables i sense precedents a nivell europeu. Grans cadenes com Zara, H&M, Mediamarkt o El Corte Inglés van obrir amb normalitat durant les rebaixes a tot Espanya excepte a Catalunya.