Energia

El Govern ajorna fins al juny l’arribada de la nova factura de la llum

El nou rebut establirà dues potències diferents i tres franges horàries amb diferents preus

El Govern preveu, a més, un nou format de factura que inclou un exhaustiu desglossament de la despesa

El Govern ajorna fins al juny l’arribada de la nova factura de la llum
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El govern ajorna fins a l’1 de juny l’arribada de la nova factura de la llum, segons ha informat el Ministeri per a la Transició Ecològica aquest dijous. La nova estructura, que estava previst que es posés en marxa l’1 d’abril, distingirà dues potències diferents durant el dia (una punta i una vall per facilitar la recàrrega del cotxe elèctric entre les 0.00 i les 8.00 hores i el cap de setmana a un preu inferior); i tres horaris (punta, mitjana i vall) amb diferents preus.

L’objectiu és impulsar l’electrificació a través de la penetració del vehicle elèctric, fomentar l’eficiència energètica, evitar sobrecàrregues a la xarxa elèctrica i reduir la despesa a final de mes dels consumidors. Segons estimacions de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), traslladar un quilowatt (kW) de la potència contractada del període punta al període vall i un 10% del consum dels períodes punta a plans o vall suposaria una reducció de la part regulada de la factura del 14%.

La factura de la llum compta, a més de l’energia i els impostos, amb uns costos regulats que es divideixen entre peatges i càrrecs. Els peatges, fixats des del 2020 per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), financen la retribució de les xarxes de transport i distribució; mentre els càrrecs, establerts pel Ministeri per a la Transició Ecològica, serveixen per pagar el cost de les primes a les renovables, el deute acumulat pel dèficit del sistema durant anys i la compensació pel sobrecost de la generació als territoris no peninsulars, entre d’altres.

La CNMC va establir la nova metodologia de peatges fa un any, però a causa del coronavirus es va retardar la seva implantació fins a l’1 d’abril d’aquest any. Però el Ministeri per a la Transició Ecològica ha tornat a ajornar el ‘repartiment’ dels càrrecs. El retard l’ha justificat per donar temps «que els diferents agents del sistema elèctric coneguin amb prou antelació els preus aplicables a partir de l’1 de juny per poder anticipar-se i adaptar-se al canvi en l’estructura de la facturació elèctrica».

Notícies relacionades

El cert és que tant fonts de les elèctriques com de la CNMC havien apuntat a un ajornament de la nova factura en els últims dies. El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, fins i tot va arribar a augurar aquest dimarts que l’aplicació del nou ‘disseny’ estaria «més a prop de l’estiu», ja que a més de portar a terme campanyes d’informació per arribar als consumidors, les companyies han d’adaptar els comptadors i el text del rebut.

D’altra banda, el Govern també preveu posar en marxa un nou format de factura que aquest dijous ha publicat en consulta pública per incorporar les demandes del sector amb el contingut mínim que haurà d’incloure el rebut dels consumidors acollits al Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) amb menys de 15 kW de potència contractada. Entre aquestes, un desglossament exhaustiu de la despesa que distingeix entre 15 conceptes diferents i estableix la despesa per cada període horari.