A menys de 2 euros el quilo

Coag denuncia Lidl i Family Cash pel preu del pollastre

Els ramaders asseguren que el preu del pinso ha pujat i les granges avícoles estan en perill

Coag denuncia Lidl i Family Cash pel preu del pollastre
2
Es llegeix en minuts

La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) ha informat aquest dimarts que ha denunciat davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) les cadenes LIDL i Family Cash per ofertes abusives de pollastre que incompleixen la llei de millora de la de cadena alimentària. Tal com es pot apreciar als fullets promocionals que s’adjunten a la denúncia, les dues cadenes de supermercats promocionen el quilo de pollastre per sota dels dos euros el quilo, en un context en què els costos de producció al ramader són més alts, assegura COAG. A la llotja de Bellpuig, el preu a l’engròs del pollastre blanc se situava avui en 1,12 euros el quilo, amb tendència a pujar des de fa unes setmanes en què el preu es pagava a 0,85 euros el quilo. A aquest preu a l’engròs caldria sumar els marges del distribuïdor, del transport i els mitjancers.

COAG considera que el preu de venda al públic suposa ser incomplint l’establert a la Llei 12/2013, especialment en el concernent a la destrucció de valor a la cadena. Per això aquesta organització ha sol·licitat a AICA que es reforcin, en l’àmbit de les seves competències i al més aviat possible, els controls sobre el compliment de la llei per part de LIDL, Family Cash i les seves empreses proveïdores.

Notícies relacionades

La incipient «guerra de preus» de les cadenes de distribució i l’«espiral alcista del preu del pinso, pel continuat increment de matèries primeres com la soja o blat de moro (entre el 20% i 50%), dibuixen un escenari preocupant per a les explotacions avícoles familiars», segons Coag. «Plou sobre mullat en aquest sector. Els productors de carn de pollastre acumulem una ferotge caiguda del preu en origen per sobre del 60% durant l’últim any per l’efecte de la pandèmia al canal Horeca i el turisme. En aquestes circumstàncies, resulta lamentable i desolador trobar-te als lineals ofertes abusives de pollastre low-cost que tiren per terra l’enorme esforç que estem fent des de la producció per adequar l’oferta a la demanda i superar aquesta crítica conjuntura sense tancar», va dir Eloy Ureña, responsable del sector avícola de COAG.

Des de COAG es demana a la resta de cadenes de distribució que compleixin la llei i no s’afegeixin a aquesta carrera per la destrucció del valor, mitjançant la consolidació en el temps d’ofertes abusives. «Ja hi ha empreses minoristes que estan tenint en compte els costos de producció, com indica la Llei de Cadena, i estan tancant operacions que eviten la destrucció de valor. Aquest és el camí per evitar el tancament d’una percentatge important de les 5.500 granges familiars i garantir un teixit productiu viable», ha remarcat Ureña.