Energia

Naturgy cau en borsa davant els rumors de veto del Govern a l’opa d’IFM

  • Els títols de l’energètica van tancar dimarts a 20,35 euros l’acció, per sota dels 23 euros de l’oferta

  • Al tancament del parquet les accions van caure un 3,83% menys però van arribar a fer-ho el 6% durant la jornada

20200205 472744 naturgye 1 1

20200205 472744 naturgye 1 1

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Naturgy cau en borsa davant els rumors per un possible veto del Govern a l’opa d’IFM. L’energètica que presideix Francisco Reynés ha tancat la sessió d’aquest dimarts a un preu de 20,35 euros, després d’una caiguda del 3,83%, el quart descens més gran de l’Ibex 35, tot i que els títols han arribat a baixar gairebé un 6% al llarg del dia. S’allunyen, així, de la cota dels 23 euros per acció oferta pel fons australià, després que Bloomberg es fes ressò d’informacions, que apunten que Moncloa s’inclina per exercir el seu poder de veto sobre l’oferta.

L’Executiu va aprovar un reial decret llei, en plena crisi del coronavirus i conseqüent caiguda de les accions de les empreses en borsa, per blindar aquelles companyies de sectors estratègics, com l’energia o les telecomunicacions, de les empentes d’inversors estrangers. Així, en cas que les operacions suposin obtenir més d’un 10% del capital d’aquestes empreses l’Executiu es guarda una espècie d’‘acció d’or’ amb la qual pot evitar que el procés segueixi en marxa.

Fonts del Govern asseguren que encara no s’ha pres una decisió al respecte i que es tracta d’un tema molt complex al tractar-se d’una infraestructura crítica que ha de ser objecte d’una anàlisi profunda. En les discussions participaran diversos ministeris. IFM ha de sol·licitar la seva autorització a Indústria, però en el debat tindran un paper central la vicepresidència quarta que comanda Teresa Ribera i la vicepresidència tercera de Nadia Calviño. La decisió definitiva serà objecte d’aprovació per tot el Consell de Ministres. 

Fonts d’IFM coincideixen amb les de l’Executiu que la proposta d’opa encara està pendent de registrar-se, tot i que apunten que des del dia que s’anuncia l’oferta s’inicien els tràmits administratius pertinents, com en qualsevol altra opa, per la qual cosa hi ha hagut contactes informals previs. Sobre el possible veto, des del grup australià defensen que «el Govern es prendrà el temps que s’hagi de prendre».

Notícies relacionades

Des del fons australià defensen que el grup té vocació de permanència a Naturgy, on esperen mantenir la mateixa direcció, comandada per Francisco Reynés, així com el mateix accionariat, liderat per Criteria. Segons fonts del grup, l’objectiu de l’oferta són els accionistes minoritaris. Si fos així els quatre grans fons tindrien un percentatge similar a l’empresa: CVC (20,72%), GIP (20,64%), IFM (22,7%) i Criteria (24,4%). En total, gairebé un 90% del capital social, amb el que quedaria a penes un 10% del capital per cotitzar lliurement a la borsa. 

L’opa, anunciada el 26 de gener, va posar el comptador en marxa la setmana passada, quan IFM va presentar formalment la seva proposta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El grup ofereix un preu de 23 euros per acció per a un total de 220 milions d’accions, cosa que suposaria un màxim a desemborsar de 5.060 milions d’euros que pagaran en efectiu. El preu suposa una prima del 19,7% sobre el preu de tancament d’aquest dilluns (19,22 euros) i del 22,7% sobre el preu mitjà ponderat de les accions de la companyia durant el trimestre anterior (18,74 euros). La CNMV té 20 dies per analitzar la informació, un termini que es renova cada vegada que faci un requeriment d’informació a la companyia, per la qual cosa els tempos en aquest cas els marcarà l’Executiu que disposa de sis mesos per prendre una decisió.