Monedes digitals

La inversió de Tesla en bitcoins arriba als 1.500 milions de dòlars

L’interès en les criptomonedes del president de la companyia, Elon Musk, revoluciona el mercat i n’eleva el preu

El preu del bitcoin s’ha multiplicat per quatre en un any i ha pujat el 18% des de dijous passat

undefined44232265 files  in this file photo taken on july 19  2017  elon musk 180716110310

undefined44232265 files in this file photo taken on july 19 2017 elon musk 180716110310 / BRENDAN SMIALOWSKI

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El fabricant de vehicles elèctrics Tesla va informar aquest dilluns que la inversió de la companyia en bitcoins ascendeix ja a 1.500 milions de dòlars (1.244 milions d’euros). La multinacional ja reconeix obertament que planeja acceptar aquesta moneda digital com a forma de pagament dels seus vehicles. La decisió de Tesla aguditza encara més la tendència alcista sense fre de bitcoins als mercats internacionals, després de superar la barrera dels 44.000 dòlars per unitat (més de 36.000 euros). El preu del bitcoin s’ha multiplicat per quatre en un any i ha pujat el 18% des de dijous passat. Alguns experts pronostiquen ja que el preu de bitcoins podria arribar als 50.000 dòlars a mitjà termini.

Victoria Gago, cofundadora de l’European Blockchain Convention i directora del màster en Blockchain de l’OBS Business School, reconeix que la pujada del bitcoin és una «bogeria» que respon a l’aposta de compra de grans empreses, no només Tesla, també de grans fons institucionals i d’inversió en uns moments d’escassa rendibilitat d’altres actius. És el cas dels fons Citadel, Black Rock i d’altres. Cada vegada més, remarca Gago, és important que l’emissió de bitcoins està limitada a 21 milions d’unitats, és un actiu escàs i costós en si mateix, una cosa que fa que s’assembli en part a l’or. Per aquesta raó, ja s’han trencat tabús del passat i es reconeix el bitcoin com un actiu més, d’alt risc, però complementari per a les carteres d’inversió que fa escassos anys consideraven aquesta criptomoneda poc més que una broma tecnològica.

En una presentació davant la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC, en anglès), Tesla va indicar que l’adquisició de bitcoins està emmarcada en una nova política d’inversions que apunta a proveir la companyia de «més flexibilitat per diversificar i maximitzar encara més el rèdit del nostre efectiu». L’anunci d’aquest dilluns per part de Tesla sembla una estratègia de defensa financera global, davant l’alça elevada de les accions de Tesla, que han fet del president de la companyia, Elon Musk, l’home més ric del món. Tesla anuncia que diversificarà els seus actius amb compres en «actius digitals, or, fons en or que es negocien als mercats i altres actius que s’especificaran en el futur». 

El president de Tesla s’ha convertit en les últimes setmanes en el detonant d’una onada de compres de criptomonedes, des que en un missatge de Twitter va qualificar dogecoin com «la criptomoneda del poble». Com a conseqüència el valor de fins la llavors marginal criptomoneda es va revaloritzar un 60%. La moneda digital amb un tema de Shiba Inu va arribar al seu valor més alt a 8,2 centaus diumenge a la nit, segons Bloomberg. El seu rècord anterior a finals de gener va ser de 7,8 centaus. Fa tot just una setmana, Dogecoin estava valorat en només 2,5 centaus. El valor de mercat de Dogecoin ha superat els 10.000 milions de dòlars, valor estratosfèric si es té en compte que aquest actiu es va llançar el 2013 com una broma pel naixement de les criptomonedes. Segons l’opinió de Gago, dogecoin «no té res a veure amb el bitcoin». Segons la seva opinió, el bitcoin és una criptomoneda especial perquè no depèn de cap empresa o institució i, per tant, el seu valor o generació no és manipulable. El nombre màxim de bitcoins està fixat, és un actiu inflacionari en si mateix (tot i que inestable i d’alt risc, també).

«Les probabilitats d’un descens del bitcoin es redueixen, ja que qui volia sortir ja se n’ha anat. Això significa que qui entri ara es quedarà, ajudant a impulsar i empènyer la criptomoneda en la seva pròxima etapa a l’alça», assegura Pinchas Cohen, analista d’Investing.com. 

Notícies relacionades

La inversió feta l’últim mes converteix Tesla en una de les companyies més grans amb inversions en bitcoins i que permet pagaments mitjançant l’actiu digital creat fa tot just 12 anys. Altres grans empreses han mostrat el seu interès en els bitcoins i en el pagament mitjançant actius virtuals com a part de les seves operacions financeres. Al novembre PayPal va obrir la seva plataforma de criptomonedes a tots els consumidors als Estats Units després d’un període probatori restringit a certs inversors. 

Des de principis del 2021 la cotització de bitcoin s’ha disparat el 50%, comparat amb un guany del 3,5% a l’índex Estàndard & Poors, i de l’1,8% a l’índex del Dow Jones, mentre que l’Índex Nasdaq ha pujat un 7,5 % i els preus de l’or han baixat un 3,5% després d’una forta pujada a finals de l’any passat.