2020

L’‘annus horribilis’ del turisme va tancar amb 19 milions de turistes, un 77% menys

  • El sector va perdre 64,5 milions de turistes l’any del coronavirus i va rebre 19.740 milions de despesa 

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Consumat el pitjor any turístic de la història recent. L’‘annus horribilis’ del turisme va tancar amb 19 milions de turistes, un 77,3% menys que l’any anterior quan van arribar a Espanya 83,5 milions de viatgers estrangers; mentre que la despesa total feta per aquests turistes va ser de 19.740 milions d’euros, cosa que va suposar un descens del 78,5% respecte a la del 2019, segons les dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística. Una fidel reflex de la incidència del coronavirus en un sector que demana a crits auxili via ajudes directes.

L’arribada de turistes va començar fluixa el 2020 sense esperar el que li cauria al damunt. En els dos primers mesos de l’any, quan encara el coronavirus semblava una amenaça fora d’aquestes fronteres, van arribar prop de 8,6 milions de turistes estrangers, cosa que suposa un descens del 0,2% respecte del mateix període del 2019. Però va ser el març, amb el dictamen de l’estat d’alarma a mitjans de mes, quan es va produir la caiguda sense precedents amb l’arribada de dos milions de turistes en aquell període, un 64,3% menys que l’any anterior.

Durant els mesos d’abril i maig, Espanya va estar tancada i barrada pel confinament fins que al juny es va obrir de manera escalonada a l’arribada de turistes. Van venir exactament 204.926 turistes internacionals aquell mes, un 97,7% menys que en el mateix període del 2019. El sector ja estava tocat, però l’estiu el deixaria enfonsat, davant la seva incapacitat per recuperar els turistes en la temporada per excel·lència (entre juliol i agost van visitar Espanya només un de cada quatre turistes que ho van fer l’any anterior), a causa de les restriccions de mobilitat a diversos països, especialment el Regne Unit.

Notícies relacionades

La quarantena del país de Boris Johnson als viatgers que vinguessin d’Espanya en ple agost va ser l’avantsala del que arribaria en els mesos de tardor-hivern amb les diverses onades del viurs. ¿El resultat? El setembre es va alçar com el pitjor mes de l’any per al sector després del confinament amb 1,1 milions de turistes, 7,7 milions menys que el 2019; l’octubre millora aquestes xifres, però rep un 86,6% menys de visitants (un milió) i el novembre es queda amb 456-956 turistes internacionals, un 90,2% menys. Al desembre van arribar 648.669 turistes, un 84,9% menys que el 2019.

L’any passat ja s’entreveia que el 2019 seria l’últim any de rècords davant un increment tímid de l’1,1% de viatgers internacionals respecte al 2018 i la creixent competència dels països del Mediterrani feien presagiar que el turisme espanyol deixaria de créixer com ho estava fent els últims anys. No obstant, la pandèmia s’ha carregat qualsevol estimació fins a enfonsar el sector a xifres mai vistes des de 1969. 

Temes:

Turisme