CONVULSIÓ A WALL STREET

Elon Musk deixa d’utilitzar Twitter després del seu recolzament a la xarxa als inversors de Reddit

  • El milionari fundador de Tesla abandona «per un temps» la xarxa social després de mostrar de nou la seva gran influència en els mercats

Elon Musk deixa d’utilitzar Twitter després del seu recolzament a la xarxa als inversors de Reddit
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La penúltima vegada que Elon Musk va anunciar que s’absentava «per un temps» de Twitter, el juny del 2020, va acabar tornant a la xarxa social en només 48 hores. L’antepenúltima, el 2019, la seva absència va ser de tres dies. Aquest dimarts de matinada ha tornat a informar que deixa de llançar missatges a la plataforma de l’ocellet als seus gairebé 45 milions de seguidors (i indirectament als milions més als quals arriba per la multiplicadora i inesgotable cobertura mediàtica). Una altra vegada ha utilitzat el críptic «per un temps». I només ell sap quant serà aquesta vegada.

El fundador de Tesla i Space X, el segon home més ric del món (o el primer alguns dies per davant de Jeff Bezos), no ha donat explicacions. I ha deixat als mitjans repassant els últims set dies, una setmana que ha tornat a demostrar la seva poderosa influència per moure mercats, i als qui inverteixen en aquests mercats, ja sigui en una rebel·lió com la dels «redditers» de WallStreetBets contra els ‘hedge funds’ que van apostar contra GameStop (els «short sellers» que Musk odia per apostar contra Tesla), impulsant els títols d’Etsy o movent amb una sola menció criptomonedes, des de Bitcoin fins a l’inicialment jocosa Dogecoin (tot i que tant en el cas de GameStop com en el de bitcoin o dogecoin les caigudes que s’auguraven ja han començat).

Sota la lupa

No sembla probable que els tuits de Musk en aquesta saga (una simple paraula com #Gamestonk o una paròdica portada de ‘Dogue’) estiguin aquesta vegada sota la lupa de reguladors que tenen en el seu radar la potencial manipulació dels mercats, ja que no inclouen informació privilegiada o especialitzada, però els seus missatges l’han posat abans en un compromís.

El 2018 tuits sobre la seva pròpia companyia de vehicles elèctrics i la seva valoració li van valer una demanda de la SEC, que va acabar saldant-se amb un acord pel qual va pagar 20 milions de dòlars i va acceptar la imposició de certes directrius i limitacions al que podia tuitejar (tot i que el 2019 hi va haver una altra crisi, per la qual cosa la SEC va considerar vulneració de l’acord).

Promotor

A més, tot i que Musk mantingui silenci a Twitter, la seva veu té altres vies per fer-se escoltar, o per dirigir els focus. La vigília del seu comiat temporal de la plataforma va ser un dels convidats de Clubhouse, una app d’àudio que fa furor entre les elits de Silicon Valley, a l’haver eliminat el paper intermediari de periodistes especialitzats que últimament han elevat la seva anàlisi crítica de les tecnològiques creant diàlegs directes entre líders i famosos de Silicon Valley.

 Musk va ser entrevistat i va tocar una varietat de temes: des dels viatges a l’espai o la colonització de Mart («difícil») fins als mems («qui els controla controla l’univers»), les criptomonedes, la intel·ligència artifical o les vacunes de Covid-19 (després de polèmiques de l’any passat qüestionant els confinaments o promocionant desinformació es va declarar fermament «provacunes»). Però va ser, sobretot, entrevistador.

Notícies relacionades

Va ser ell qui, en un to una mica més inquisidor que el que a ell se li havia dispensat, va interrogar Vlad Tenev, el conseller delegat de RobinHood, l’app que va permetre als redditers fer les seves operacions i després es va guanyar la seva fúria quan la setmana passada va limitar severament aquestes compres, una cosa que Musk ja havia qüestionat.

«La gent exigeix respostes i volen saber la veritat», va etzibar. Tenev va replicar explicant qüestions com requeriments de capital. I Musk va mostrar una mica de comprensió, però relativa. «Si no tenies opció és comprensible però llavors hem de descobrir per què no tens opció, i qui és aquesta gent que diu que no tens opció».