energia

El Govern tindrà 6 mesos per decidir sobre l’opa a Naturgy

El fons australià IFM confia a tancar l’operació abans de l’estiu

20200205 472744 naturgye 1 1

20200205 472744 naturgye 1 1

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sis mesos. És el termini del qual disposarà el Govern central per determinar si avala o veta l’oferta de compra (opa) del 22,7% del capital de Naturgydel gegant australià IFM, un fons especialitzat en infraestructures. El grup promotor de l’oferta calcula que pot tenir tancada l’operació, que supedita a obtenir almenys el 17% del capital, abans de l’estiu, segons fonts pròximes.

IFM no ha fet arribar encara la seva proposta a l’Executiu, que, partint d’un reial decret llei aprovat durant l’anterior estat d’alarma, pot vetar les adquisicions de més del 10% del capital d’empreses considerades de sectors estratègics per part d’inversors extracomunitaris. De fet, disposa d’un mes per demanar l’autorització a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb els detalls de l’oferta, juntament amb el fullet i altres documents justificatius, tot i que probablement la presentaran «abans, en uns 15 dies», segons fonts pròximes a la companyia.

Una vegada complert el tràmit, s’haurà de presentar la seva oferta detallada davant la direcció general de Comerç i Inversions del Ministeri d’Indústria, que, posteriorment, haurà de remetre un informe al Consell de Ministres, que és el que haurà de prendre una decisió fins a sis mesos després d’haver rebut la proposta. Aquest pas és preceptiu abans que la CNMV autoritzi l’opa.

Prova de foc

La d’IFM és la primera opa que es produeix d’una companyia cotitzada considerada estratègica des que es va aprovar la norma que limita les opes i suspèn la liberalització d’inversions en aquests casos. Suposa, per tant, una prova de foc per a l’Executiu, segons fonts del mercat.

En principi, l’oferta sobre fins al 22,7% del capital per 5.060 milions d’euros està dirigida als accionistes minoritaris. Abans de fer-la, IFM va comunicar les seves intencions als principals accionistes de la companyia. Els fons CVC, que participa amb una societat juntament amb el grup March i GIP, amb el 20,72% i el 20,64%, respectivament, van decidir que no acudiran a l’oferta, mentre que Criteria, el hòlding de participacions de La Caixa, amb el 24,4%, no va manifestar les seves intencions, segons fonts pròximes a IFM.

Notícies relacionades

En tot cas, el grup australià aposta perquè La Caixa segueixi, a través de Criteria, en el capital. La prima que ofereix IFM, el 22,7% sobre el preu mitjà ponderat per al període dels últims tres mesos o del 28,9% sobre el preu en els últims sis mesos, és atractiu. Però per a la firma propietat de la Fundació La Caixa, presidida per Isidre Fainé, són prioritaris aspectes com la vocació de permanència en determinades inversions estratègiques, com Naturgy, i la necessitat de dividends per alimentar l’Obra Social. Això cobra més importància en l’actualitat, en què el BCE ha vetat el repartiment de beneficis als accionistes per part dels bancs i Criteria posseeix el 40% de CaixaBank.

Després de la pujada del 15% experimentada després de conèixer-se l’opa, els títols de Naturgy van seguir ahir a l’alça i van tancar a 22,35 euros, amb una pujada del 0,72%. En l’opa, IFM ofereix 23 euros per acció.