Seguretat Social

Escrivá planteja un complement de pensió de 20 euros per fill

  • La nova prestació per maternitat s’aplicarà des del primer fill i hi podran optar els homes

  • El ministre de Seguretat Social planteja abaixar els límits de renda per accedir a l’ingrés mínim vital

Escrivá planteja un complement de pensió de 20 euros per fill
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha plantejat als agents socials que el nou complement de pensió per maternitat (o paternitat, si és el pare qui s’ocupa de la cura del nadó) s’apliqui des del primer fill (i no des del segon, com succeeix ara) i en forma d’una quantitat fixa. Aquesta podria oscil·lar entre els 20 i els 25 euros addicionals en la nòmina mensual de la prestació per cada una de les 14 pagues anuals.

Així ho han explicat a EL PERÓDICO fonts del diàleg social, després que el mateix ministre Escrivá anunciés en una entrevista amb aquest mitjà la seva intenció de reformar el complement de pensió per maternitat «a finals de gener o principis de febrer» per complir el dictat pel Tribunal de Justícia Europeu i estendre’l als homes i des del primer fill.

Aquest dilluns Escrivá ha confirmat a La Sexta la seva intenció d’emprendre aquesta reforma «en els pròxims 15 dies». Fonts del diàleg social han explicat que la proposta del Govern d’establir una quantia fixa (20 o 25 euros per mes) en lloc d’un percentatge (del 5%, 10% o 15% per al segon, tercer o quart fill i següents), com succeeix en l’actualitat, pretén atorgar un major benefici proporcional a les pensions més baixes. Fonts del Ministeri de Seguretat Social han refusat confirmar l’existència d’aquesta proposta, en consideració al procés de diàleg social.

Ingrés mínim vital

Durant la seva entrevista a La Sexta, Escrivá també ha anunciat que el Govern preveu rebaixar els límits actuals de renda i patrimoni net que donen accés a l’ingrés mínim vital (IMV) a fi de fer arribar la prestació a un nombre més gran de persones en situació de pobresa. El ministre va explicar que el seu Departament portarà a «un dels pròxims consells de ministres» una «reforma parcial» de l’IMV en aquest sentit.

Notícies relacionades

A més s’aplicarà en sentit més ampli el concepte d’«unitat de convivència» per donar accés a la prestació a persones que viuen en centres públics d’acollida (com Càritas, per exemple); en llocs precaris, com «caravanes», va citar el ministre; o per al cas de diverses famílies que comparteixen un mateix domicili. «Acordarem amb els serveis socials dels ajuntaments i oenagés col·laboradores amb la Secretaria General d’Inclusió, que siguin ells els qui certifiquin aquest tipus de situacions», ha explicat Escrivá.

Quan el Govern va dissenyar la prestació, al juny, va preveure que l’IMV podria arribar a unes 800.000 famílies. No obstant, amb dades de gener, aquesta xifra amb prou feines ronda les 200.000 famílies. Al modificar els requisits de renda i patrimoni net preexistent i la definició d’unitat familiar, el Govern pretén augmentar el nombre de beneficiaris d’una prestació per a la qual hi ha un pressupost anual del voltant dels 3.000 milions d’euros. El compromís d’Escrivá, reiterat en la seva recent entrevista a EL PERIÓDICO, és d’arribar a finals d’aquest exercici a aquest objectiu de 800.000 llars cobrant l’ingrés mínim vital.