iniciatives

Aliança en la indústria naval per mobilitzar 3.000 milions per als fons europeus

Siemens, Navantia i Pymar atrauen 15 drassanes i més de 60 firmes del sector amb un pla per crear 1.700 llocs de treball i per a la qualificació digital de 30.000

zentauroepp45617080 andaluc a navantia construcci n andaluc a  ca05  c diz  20 0181026201912

zentauroepp45617080 andaluc a navantia construcci n andaluc a ca05 c diz 20 0181026201912 / Roman Rios

3
Es llegeix en minuts

Nou gran projecte per treure partit dels fons europeus per sortir de la crisi del coronavirus i transformar l’economia. Siemens, Navantia i Pymar han presentat al Ministeri d’Indústria el Programa per a la Transformació del Sector Naval, que inclou tant drassanes com tota la cadena de subministraments. El projecte s’alinea amb el Pla Espanya Pot i l’Agenda 2030, i inclou sis línies tractores que inclouen 21 iniciatives amb més de 90 projectes a desenvolupar en 2021-2026 i mobilitzar més de 3.000 milions d’euros.

Aquest programa es coneix després del que lideren les principals cadenes hoteleres, que persegueix mobilitzar més 5.800 milions, tal com ha avançat EL PERIÓDICO. El programa aspira a generar, en sis anys, un increment del 6% de la xifra de negoci del sector i d’entre el 15 i el 20% de la seva competitivitat, amb un efecte total sobre l’economia de més de 3.000 milions d’euros. A més, es traduirà en uns 1.700 llocs de treball i permetrà la qualificació digital d’uns 30.000 treballadors de diferents províncies d’Espanya. En el pla mediambiental, impulsarà la reducció d’emissions de CO2 (l’equivalent a 50.000 tones en el període 2021-2026).

Ara per ara, més de 15 drassanes, 65 empreses rellevants de la indústria naval, set socis tecnològics i 20 proveïdors de coneixement i universitats ja han confirmat el seu interès a formar part d’aquest programa. Per a la seva elaboració, s’han identificat i definit projectes de transformació complexos que inclouen tota la cadena de valor de la indústria naval espanyola i que tenen un gran efecte tractor sobre el teixit industrial nacional.

Manifestació d’interès

El programa respon a la publicació de manifestació d’interès (MDI) presentada pel Govern d’Espanya en el context del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que té com a objectiu identificar àrees d’interès dins del Programa d’Impuls de projectes tractors de Competitivitat i Sostenibilitat, Industrial, que permeten realitzar un mapatge dels possibles grans projectes industrials espanyols. Aquest pla del Govern, al seu torn, respon al nou Fons de Recuperació acordat pel Consell Europeu en resposta a la crisi sanitària provocada per la Covid-19, que permetrà a Espanya mobilitzar un volum d’inversió sense precedents en els pròxims anys. En total, el fons aportarà fins a 140.000 milions a Espanya, entre transferències a fons perdut i crèdits.

Notícies relacionades

La indústria naval espanyola ha identificat en el seu programa més de 90 projectes per a la transformació del teixit industrial i de les pimes mitjançant l’impuls de la productivitat i de la competitivitat dels sectors estratègics claus en la transició ecològica i transformació digital, que s’agrupen en les següents sis línies tractores: capacitació i formació de professionals per assegurar l’ocupació de qualitat, la igualtat de gènere i l’adaptació dels treballadors a les noves tecnologies i formes de treballar, plataformes de la cadena de subministraments per integrar mitjançant tecnologies d’ús comú les drassanes, subministradores, indústria col·laboradora i pimes del sector, automatització de processos productius per maximitzar la productivitat de les operacions, digitalització de processos de negoci per a la creació d’economies d’escala o nous productes i serveis verds i digitals per augmentar la proposta de valor de les drassanes espanyoles i producte i factoria sostenible, per potenciar activitats d’economia circular i sostenibilitat del sector.

En els programes s’utilitzaran tecnologies com robòtica, realitat virtual (augmentada i mixta), impressió 3D, internet de les coses (IoT), bessons digitals de sistemes d’enginyeria, processos de planta i barco, ‘cloud computing’, ‘blockchain’, combustibles nets i emmagatzemament d’energia. Siemens, com a soci tecnològic de referència, posarà a disposició del programa les seves solucions i experiència al sector naval en aquestes tecnologies així com el Centre d’Excel·lència per al Sector Naval -CESENA.