Fòrum Foment-PWC

Conesa insta que els polítics no paralitzin l’activitat econòmica per la pandèmia

La presidenta del port de Barcelona anima els polítics a buscar consensos per evitar confinaments, malgrat el període electoral

La infraestructura va retallar els ingressos el 20% l’any passat, però constata ja la recuperació dels tràfics de mercaderies

Conesa insta que els polítics no paralitzin l’activitat econòmica per la pandèmia
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La presidenta de Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha reclamat aquest dijous la recerca dels consensos necessaris perquè la lluita contra la pandèmia no suposi la paralització completa de l’activitat econòmica. Durant una conferència a la seu barcelonina de la patronal Foment del Treball (el fòrum Foment-PWC), Conesa ha instat els partits polítics a buscar vies de consens per aconseguir aquest objectiu, malgrat les dificultats afegides que suposa el període electoral dels pròxims mesos. «La pandèmia no pot parar l’economia», ha destacat Conesa, que ha recordat que «una parada dràstica de la indústria comporta una recuperació lenta posterior del tràfic al port de Barcelona», una infraestructura que suposa un 74% del comerç exterior català. Ha reclamat mesures de recolzament al sector de l’automoció, estratègic per a l’economia catalana, i en especial per a l’activitat portuària de Barcelona. Segons Conesa, les dades del 2020 permeten aventurar que no s’ha produït una relocalització de la indústria, que l’economia continua sent global i que les infraestructures portuàries continuen sent fonamentals. És cert que les importacions (tràfic de contenidors) han caigut un 10,88%, potser per l’increment dels proveïdors locals, però l’activitat exportadora gairebé es va recuperar en el balanç de l’any.

Segons dades de Conesa, Port de Barcelona va arribar a uns ingressos de 138 milions d’euros el 2020, cosa que va suposar una caiguda de gairebé el 20% respecte de l’any anterior. Malgrat això, en la recta final de l’any es van recuperar la majoria dels tràfics i si no es produeixen confinaments o una paràlisi industrial la recuperació es dona per descomptada. «No confrontem el benestar i la salut amb l’economia productiva, cal buscar un equilibri», ha defensat Conesa. Malgrat reconèixer que la solució és complicada, la responsable del port ha apostat per potenciar el teletreball com una via per buscar aquest equilibri.

Notícies relacionades

Les paraules de Conesa aquest dijous recolzen la posició de la patronal Foment del Treball en la defensa de mesures urgents de recolzament als empresaris i les empreses com a via per reactivar l’economia. Conesa també ha al·ludit a la necessitat de «desburocratitzar» l’administració, en la línia de reduir els tràmits per donar via lliure a les inversions. Segons la seva opinió és lògic mantenir controls de la despesa pública, però en l’actualitat aquests controls frenen l’eficiència. «No és lògic que per licitar 6 milions d’inversió de Port de Barcelona sigui necessària l’autorització del secretari d’Estat de l’autoritat portuària, o que per a una altra de 15 milions sigui necessària l’aprovació expressa del Consell de Ministres», ha dit Conesa. Fa anys que Port de Barcelona reclama més autonomia en la gestió del seu pressupost, ja que en ocasions els sistemes de control actuals suposen «frenar l’execució pressupostària», segons Conesa.

Port de Barcelona afronta la futura inversió de 52 milions d’euros, finançats pels fons europeus per a la recuperació. Els fons Next Generation es destinaran fonamentalment per millorar les connexions ferroviàries, l’electrificació del port i la digitalització i millora dels controls del trànsit intern portuari.