Política monetària

El BCE manté els tipus i les mesures contra la pandèmia

El BCE manté els tipus i les mesures contra la pandèmia
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir els tipus d’interès en els nivells mínims històrics en què porten instal·lats des del març del 2016, com esperava el mercat. El preu oficial del diner, així, seguirà en el 0%, mentre que la facilitat marginal de crèdit (els diners que cobra als bancs per deixar-los-hi) es mantindrà al 0,25% i la facilitat de dipòsit (els diners amb què remunera els bancs per guardar-los els diners) es mantindrà en el -0,50% (és a dir, que els cobra en lloc de pagar-los).

«El consell de govern ha decidit reconfirmar l’orientació molt acomodatícia de la seva política monetària», ha apuntat en un comunicat. «El consell de govern continua estant preparat per ajustar tots els seus instruments de la manera adequada, a fi d’assegurar que la inflació avanci cap al seu objectiu de manera sostinguda, d’acord amb el seu compromís de simetria», ha afegit.

Els analistes ho donaven per descomptat, ja que l’autoritat monetària de la zona euro va aprovar la seva última bateria de mesures extraordinàries per recuperar l’economia al desembre (ampliació de la compra de deute un 40%, fins als 1,85 bilions, i del termini fins al març del 2022, així com noves injeccions de liquiditat massiva per a la banca condicionades al fet que les entitats concedeixin més crèdits). L’únic matís que ha introduït en el comunicat és que les compres de deute podrien no esgotar-se si les condicions de finançament són favorables, però també podrien ampliar-se si és necessari, una cosa que d’altra banda ja havia anunciat.

Notícies relacionades

Així doncs, totes les mirades estan posades en els missatges que pugui llançar la seva presidenta, Christine Lagarde, en la roda de premsa posterior a la reunió. «No esperem canvis en política monetària, però sí que Lagarde mantingui un discurs clarament acomodatici, havent reiterat la setmana passada la necessitat que els suports tant monetaris com fiscals es mantinguin en un context encara complicat a curt termini –restriccions a la mobilitat per avenç de la Covid, especialment de les noves soques més contagioses– i malgrat el seu optimisme amb el mitjà termini gràcies a les vacunes i l’eliminació de certes incerteses –acord Brexit, eleccions americanes–», han apuntat els analistes de Renta 4.