energia

El preu de la llum tornarà a marcar rècords històrics aquest diumenge

Malgrat ser cap de setmana, l’MWh arribarà als 110,29 euros a les 20.00 hores, una cota sense precedents

luz

luz

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La llum segueix la seva escalada. El preu en el mercat a l’engròs superarà els 110 euros per megawatt hora (MWh) a les 20 hores d’aquest diumenge, un nivell sense precedents des que hi ha registres, segons les dades OMIE, el mercat dels quilowatts (KW), en què aquests es negocien amb un dia d’antelació. I, a més, en cap de setmana, quan no hi ha demanda de la indústria o és molt menor que en els dies feiners i en plena onada de fred amb nevades històriques.

De tota manera, el preu a l’engròs mitjà del dia serà de 66,27 euros MWh, el que suposa un 17,8% menys que els 80,66 euros que va marcar per dissabte. De fet, divendres ja va arribar als 94,99 euros/MWh, la segona xifra més alta de la història després dels 103,76 euros que es van registrar l’11 de gener del 2002. Aquesta evolució va desencadenar totes les alarmes i el ministeri de Consum, encapçalat per Alberto Garzón, va reclamar una investigació a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Per la seva banda, el ministeri de Transició Ecològica, que dirigeix la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, mira de treure ferro a la qüestió. En una entrevista a Europa Press considera l’escalada dels preus en el mercat a l’engròs com un episodi «conjuntural» i que té un impacte «limitat» en el rebut de la llum. Al seu torn ha descartat que això se solucioni amb una empresa pública d’energia, tal com ha demanat Unides Podem, els seus socis en el Govern.

En tot cas, Ribera afirma que va demanar a la CNMC que es vigili i acrediti que tot ha funcionat bé en aquest nou episodi de pics en els preus elèctrics i insisteix que no té «cap indici» que permeti pensar que hi ha hagut irregularitats.

«El que sí que és important és que la CNMC cada vegada que hi hagi un episodi d’aquestes característiques activi tot el procés d’anàlisi en profunditat de com han estat casant ofertes i demandes, què és el que s’ha estat oferint i si compleix totes les regles. I si identifica qualsevol indici d’irregularitat o posició especulativa, que vagi fins al final i sancioni, com ha fet en altres ocasions», afegeix al respecte.

El 2020, el més barat en 16 anys

Segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), el preu mitjà de la llum per aquest diumenge és de 66,27 euros/MWh, amb un màxim de 110,29 euros/MWh a les 20 hores i un mínim de 48,45 euros/MWh entre les 5 i les 6 hores del matí. Els preus de la llum en el mercat a l’engròs segueixen a l’alça en plena onada de fred i si el que està previst per aquest diumenge es compara amb el mateix dia de la setmana passada, el 3 de gener, que va marcar 46,93 euros/MWh, és un 41,2 % més alt. 

Notícies relacionades

Aquestes pujades es produeixen després que el 2020, l’any de la pandèmia del coronavirus, amb confinaments domiciliaris i fortes restriccions a l’activitat, el preu de la llum en el mercat a l’engròs tancarà a 33,96 euros/MWh de mitjana, el més barat des del 2004, fa 16 anys. 

El preu de l’electricitat en el mercat a l’engròs té un pes del 35% en el rebut de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC). Aquesta tarifa és la que tenen, entre d’altres, els consumidors beneficiaris del bo social, un descompte en la factura de la llum per a les llars definides com a vulnerables. En total són uns 11 milions els consumidors que tenen una tarifa regulada i més de 18,5 milions els que tenen contractes anuals amb comercialitzadores en el mercat lliure.