UN LUSTRE ABANS DEL PREVIST

La Covid accelera el ‘sorpasso’ de la Xina als EUA com l’economia mundial més gran

El Centre d’Investigacions Econòmiques i Empresarials preveu que el gegant asiàtic serà el líder mundial el 2028

La Covid accelera el ‘sorpasso’ de la Xina als EUA com l’economia mundial més gran

NICOLAS ASFOURI

Es llegeix en minuts

La Xina certificarà el 2028 la seva transformació en l’economia més gran del planeta, cinc anys abans del previst anteriorment, com a conseqüència de l’«habilitat» amb què el gegant asiàtic ha gestionat la crisi del coronavirus i l’impacte relatiu més gran d’aquesta en les grans economies occidentals, segons l’última edició de la Lliga Econòmica Mundial, elaborada pel Centre d’Investigacions Econòmiques i Empresarials (Cebr).

«L’hàbil gestió de la pandèmia i els impactes sobre el creixement a llarg termini a Occident impliquen una millora de l’acompliment econòmic relatiu de la Xina, que superarà l’economia nord-americana el 2028, cinc anys abans del que pensàvem l’any passat», destaquen els responsables de l’estudi, que anticipen un creixement anual del PIB xinès del 5,7% entre 2021 i 2025, mentre que en el lustre següent es moderarà al 3,9% anual.

D’aquesta manera, la Xina desbancarà els Estats Units del cap de la classificació el 2028 i ja no abandonarà el primer lloc durant tot l’horitzó de les previsions, que arriba fins al 2035, mentre que l’economia nord-americana es mantindrà en segon lloc del rànquing, tot i que amenaçada per l’ascens de l’Índia, que tancarà el 2020 com a sisena economia mundial, però que a partir del 2030 passarà a ser la tercera economia mundial.

Segons les previsions del Cebr, per al 2035 s’haurà consolidat el canvi d’equilibris en l’economia mundial amb l’ascens d’altres economies BRIC com Indonèsia, que pujarà a la vuitena posició (15a el 2020); el Brasil, que el 2035 serà la novena economia mundial (12a) i Rússia, que arribarà a la desena posició (11a).

Entre les grans economies occidentals, Alemanya perdrà la quarta posició que ocupa actualment al final de la dècada i des del 2030 en endavant serà la cinquena economia mundial, mentre que el Regne Unit caurà des del 2025 a la sisena posició, una per sota del lloc que ocupa actualment, malgrat la incertesa sobre l’impacte del Brexit. D’altra banda, França aconseguirà conservar la setena posició durant tot el període.

En el cas d’Espanya, que els autors assenyalen com una de les economies més colpejades per la crisi del coronavirus, les previsions apunten que es mantindrà en catorzena posició fins a mitjans de la dècada, quan caurà al lloc 15è de la Lliga Econòmica Mundial, tot i que per al 2035 podria pujar fins a la 13a posició.

Et pot interesar

«Cebr no espera que l’economia espanyola torni a nivells de producció prepandèmics fins al 2024. Això representaria un període de recuperació més prolongat que el dels veïns França i Portugal», assenyalen els responsables de l’estudi.

No obstant, malgrat aquest impacte advers, Espanya no només es mantindria el 2035 com l’economia de parla hispana més gran al món, sinó que consumaria el ‘sorpasso’ sobre Itàlia, que partiria de la vuitena posició el 2020, però que gradualment perdrà pes econòmic a nivell mundial i caurà al desè lloc el 2025 i al tretzè el 2030 per arribar al 2035 al lloc 14è, just per darrere d’Espanya.

Temes:

Xina