Concentració bancària

Unicaja i Liberbank, a punt de donar via lliure a la fusió

Els respectius consells d’administració es reuneixen aquest dimarts

zentauroepp55734476 economia unicaja banco201103172132

zentauroepp55734476 economia unicaja banco201103172132

2
Es llegeix en minuts

Unicaja Banco i Liberbank han convocat els seus consells d’administració en reunió extraordinària aquest dimarts 29 de desembre a la tarda amb l’objectiu de donar el vistiplau definitiu a l’operació de concentració. Les entitats estaven des de fa setmanes en la fase final d’un procés amb uns contactes preliminars que van ser confirmats a principis de l’octubre passat després de l’anunci de la unió entre CaixaBank i Bankia per crear el banc més gran d’Espanya. Des d’aleshores, s’han anat produint successives reunions per tal d’acostar postures, sobretot respecte a alguns serrells de la fusió respecte als quals hi havia cert bloqueig, fonamentalment relacionats amb el govern corporatiu.

Una vegada s’obtingui el vistiplau dels consells, i a falta del vot favorable dels accionistes i dels diferents reguladors i autoritats de competència, l’operació donarà lloc a la cinquena entitat més gran per volum d’actius a Espanya (ja materialitzada la fusió entre CaixaBank i Bankia), al sumar 108.826 milions d’euros (63.002 milions d’Unicaja Banco i 45.824 de Liberbank, segons dades del juny del 2020). L’entitat combinada tindria una plantilla de 9.972 treballadors (6.274 d’Unicaja Banco i 3.698 de Liberbank) i una xarxa de 1.608 oficines (1.029 d’Unicaja i 579 de Liberbank).

Aquesta vegada l’equació de canvi no ha sigut un escull com en el primer intent de fusió que va engegar en orris l’operació el maig del 2019. Finalment, el repartiment quedarà al voltant del 59,5% per als accionistes d’Unicaja Banco i el 40,5% per als de Liberbank.

En canvi, el desacord en el repartiment de poders ha anat retardant el pas definitiu, un element condicionat a més per les exigències del Banc Central Europeu (BCE), organisme que pretén evitar que els presidents de les entitats financeres tinguin funcions executives.

El BCE hauria atorgat un període transitori de dos anys perquè Manuel Azuaga (Unicaja Banco) assumeixi la presidència executiva del futur nou banc i que Manuel Menéndez (Liberbank) ocupi el càrrec de conseller delegat. En aquest moment, Azuaga es jubilarà a l’arribar a l’edat dels 75 anys i els llocs seran reavaluats.

Quan s’acabi el període transitori, Unicaja Banco haurà de proposar un nou president no executiu i, en el seu cas, Menéndez assumiria funcions executives en el càrrec de conseller delegat. Des del principi, la idea dels dos grups era que els seus consells poguessin tancar l’operació aquest 2020, ja que, en cas contrari, haurien de tornar a començar el procés d’intercanvi d’informació i d’accés als seus respectius llibres de comptabilitat.

Notícies relacionades

La fase de ‘due diligence’ (auditoria legal) utilitza com a referència els últims comptes tancats, en aquest cas els corresponents al primer semestre del 2020. Si l’acord no arribava abans que s’acabés aquest mes, en què les festivitats amb prou feines deixaven dies hàbils, haurien de reiniciar un altre cop l’anàlisi per utilitzar els de l’últim període tancat al desembre.

Els encarregats d’elaborar la ‘due diligence’ han sigut PwC i Deloitte, mentre que els assessors escollits han sigut Uría Menéndez i Mediobanca, de la banda d’Unicaja Banco, i Ramón y Cajal i Deloitte per part de Liberbank.

Temes:

Bancs