Laboral

La patronal Cepyme estima que apujar el salari mínim a 1.000 euros retallaria fins a 135.000 llocs de treball

Segons l’organització de petites i mitjanes empreses, el gruix d’acomiadaments es produiria en l’hostaleria i el comerç

2
Es llegeix en minuts

La patronal veu amb mals ulls la possibilitat d’apujar el salari mínim interprofessional (SMI) a Espanya i ofereix pessimistes previsions per al cas que aquest increment arribi a produir-se. La Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) ha estimat aquest dilluns que apujar l’SMI fins als 1.000 euros (+5,3%) a partir de l’1 de gener suposaria un impacte negatiu sobre l’ocupació estimada per al 2021 i el 2022 d’entre 85.000 i 135.000 llocs de treball, xifra que inclou tant els llocs de treball destruïts com els no creats com a conseqüència de l’increment, segons es desprèn d’un estudi de Randstad Research en col·laboració amb la patronal.

De l’estudi es desprèn que més de la meitat de la destrucció d’ocupació (52%) podria concentrar-se en els sectors de l’hostaleria i el comerç, que han sigut els més danyats per la pandèmia. L’objectiu d’apujar progressivament el salari mínim, que defensen el Govern i els sindicats, és enfortir la capacitat de consum dels treballadors amb menys ingressos fins a equilibrar aquesta xifra amb la d’altres països d’Europa. El Govern ha previst una pujada del 0,9% de l’SMI, tot i que encara no s’ha produït un anunci oficial. Els últims anys, el Govern ha aplicat pujades d l’SMI dels 735 als 950 euros.

La patronal ha remarcat que un increment fins als 1.000 incidiria de manera «molt lesiva» en aquests sectors, que, com a conseqüència de la crisi, han destruït diversos centenars de milers de llocs de treball i «tenen en risc desenes de milers addicionals –tant per expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) encara en vigor com fora d’aquests–, amb especial incidència en les pimes».

Notícies relacionades

També creu que les conseqüències d’aquest increment incidiran especialment en els més joves i en els treballadors de menys qualificació. «Aquesta pujada de l’SMI es planteja en un moment molt complicat per a l’economia espanyola i en una situació extremadament crítica per a moltes empreses, especialment pimes», remarca Cepyme, que estima que el 2020 pot tancar amb una pèrdua de més d’un milió de llocs de treball, entre la caiguda de l’afiliació i els llocs de treball que encara estan en erto.

En l’últim any, els afiliats han caigut en 355.000, l’1,83% de l’ocupació total, passant dels 19,37 milions d’afiliats a 30 de novembre del 2019 als 19,02 milions a 30 de novembre d’aquest any. A més, un total de 747.000 persones seguien afectades per erto a 30 de novembre, 148.000 més respecte del mes anterior. També al novembre es va registrar un total de 7,36 milions de demandants d’ocupació, 3,85 milions dels quals eren persones a l’atur. Cepyme ha remarcat que l’increment de l’SMI és competència exclusivament del Govern, prèvia consulta amb els agents socials, i que hauran de tenir-se en compte factors com l’evolució de l’IPC, «que aquest any és negativa», la productivitat mitjana nacional i la situació econòmica i de l’ocupació. 

Temes:

Salari mínim