Després de les mesures de ‘recolzament’

El turisme i l’hostaleria insisteixen a reclamar ajuts directes al Govern

  • La plataforma Juntos por la Hostelería considera que les mesures anunciades per l’Executiu són «insuficients»

  • Els hotelers avisen: «Tenim un pacient greu a l’uci i necessitem un pla de rescat, no mesures de recolzament»

El turisme i l’hostaleria insisteixen a reclamar ajuts directes al Govern
2
Es llegeix en minuts

Missatge de SOS en el turisme i l’hostaleria després de les mesures anunciades dimecres pel Govern central i considerades com un «recolzament» per a un sector que clama un autèntic «rescat». Sense turistes estrangers (el 2020 tancarà amb prop de 20 milions, després dels gairebé 84 milions del 2019) i amb molts hotels, bars i restaurants tancats, molts davant la falta d’aquesta demanda i altres per les restriccions imposades per les autoritats, el sector urgeix mesures.

Així ho ha reclamat la plataforma Juntos por la Hostelería –formada per FIAB (indústria alimentària), AECOC (distribució) i Hostelería de España–, que demana ajuts directes per a bars i restaurants, igual com ha passat en altres països. I la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), que exigeix mesures «amb caràcter immediat per evitar la destrucció massiva d’ocupació».

Segons xifres de Hostelería de España, a finals d’aquest any (en una setmana) podrien tancar definitivament prop de 100.000 bars i restaurants, és a dir, un 40% del total si no es disposa d’ajuts. Fa mesos que l’Executiu anuncia que a l’hivern hi hauria un «pla de rescat» per al sector, més enllà de les mesures posades en marxa durant el confinament, quan tots els establiments s’havien de mantenir tancats. No obstant, el pla anunciat aquest dimecres ha quedat molt curt per als seus potencials receptors.

Notícies relacionades

El Govern va al·legar davant la falta d’injeccions de diners que aquesta era tasca de les comunitats autònomes, més enganxades al territori. De fet, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va assegurar després de les crítiques al seu esperat pla que el dilluns 28 de desembre, en una reunió amb les diferents regions, podrien aparèixer noves mesures addicionals. No obstant, al sector no li convenç aquest argument. «Després de tants mesos d’espera no és raonable que des del Govern s’al·legui que les mesures posades en marxa per les comunitats autònomes no fan necessari un pla nacional d’ajuts directes», ha lamentat el director general d’AECOC, José María Bonmatí. 

Per la seva banda, el president de Cehat, Jorge Marichal, ha advertit que «el sector de l’allotjament es dessagna». «Molts establiments fa més de nou mesos que estan tancats, amb zero ingressos i fent front a despeses, que no tenen sentit en un context d’aturada total de l’activitat d’allotjament. Necessitem un pla de recuperació específic i immediat», ha defensat Marichal.