Pensions

El Govern planteja premiar amb un 4% cada any que es retardi la jubilació

  • El ministre Escrivá vol impedir per llei que puguin abaixar les pensions

  • La proposta de l’Executiu als agents socials prohibeix la jubilació forçosa

  • El document del ministeri inclou una penalització extra de la prejubilació als 63 anys

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern vol prohibir la jubilació forçosa en les empreses d’aquelles persones que ja han complert l’edat legal per retirar-se. Així figura al document que el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social va presentar aquest dimarts a empresaris i sindicats en la taula de diàleg social per a la reforma del sistema de pensions que el Govern vol presentar al Congrés dels Diputats en les primeres setmanes del 2021. El text introdueix la possibilitat d’un premi del 4% a la pensió per cada any que es retardi l’edat de jubilació.

El document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, proposa una nova redacció de la disposició addicional desena de l’Estatut dels Treballadors per establir que «amb l’objecte d’afavorir la prolongació de la vida laboral, els convenis col·lectius no podran establir clàusules que possibilitin l’extinció del contracte de treball pel compliment del treballador de l’edat legal de jubilació fixada en la normativa de la Seguretat Social».

A més, d’acord amb el Pacte de Toledo, el document estableix que la revalorització anual de les pensions prendrà com a referència l’IPC i s’introdueix un mecanisme corrector per a les desviacions, amb la limitació que les pensions en cap cas baixin, fins i tot quan l’IPC sigui negatiu. A diferència del document que –segons fonts coneixedores– el ministre Escrivá ha presentat als ministres que participen en la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics, el document en la taula del diàleg social no apunta en la direcció de modular la pujada de les pensions quan hi ha hagut exercicis previs amb inflació negativa

El document presentat aquest dimarts als agents socials no és exhaustiu quant a les propostes de reforma que estudia el Govern. No al·ludeix, per exemple, a la proposta d’allargar de 25 a 35 anys el període de càlcul de les pensions. Se centra, sobretot, en qüestions relacionades amb l’edat de jubilació.

Un exemple

Si la proposta de prohibir la jubilació forçosa tira endavant, els nous convenis col·lectius no podran permetre que si un treballador compleix 66 anys (que serà l’edat legal de jubilació el 2021) pugui ser objecte de retir obligatori per part de l’empresa. Prioritzarà el seu dret a prolongar la seva vida laboral, i si l’empresa decidís que aquest treballador ha de marxar, hauria de procedir a acomiadar-lo, amb la corresponent indemnització.

Aquesta mesura va en la direcció contrària a l’acord de negociació col·lectiva en el qual van avançar els agents socials el juny del 2018, sota el paraigua de l’anterior Govern de Pedro Sánchez.

El ministeri que dirigeix José Luis Escrivá proposa completar aquesta reforma de l’Estatut dels Treballadors amb una nova disposició transitòria perquè la prohibició de la jubilació forçosa només s’apliqui als nous convenis. Per als convenis subscrits en el moment en què pogués entrar en vigor aquesta reforma, s’estableix que «les clàusules de jubilació forçosa no podran aplicar-se una vegada transcorregut un any des que es produeixi l’acabament de la vigència inicial pactada dels esmentats convenis».

Clàusula de salvaguarda

El document també garanteix que la pròrroga de la clàusula de salvaguarda per evitar que els treballadors que van ser acomiadats abans del 2013 s’hagin de jubilar sota les condicions més dures que va introduir la reforma de les pensions del 2011, que va entrar en vigor dos anys després. Així, els milers de treballadors que –segons les organitzacions sindicals– estan en aquesta situació i encara no s’han jubilat podran fer-ho quan compleixin 65 anys (que fins al 2013 era de 65 anys).

Les organitzacions sindicals han remès un escrit al Govern apressant a prorrogar aquesta clàusula abans del seu venciment, el 31 de desembre d’aquest any 2020. El cert és que l’Executiu ja va assumir aquest compromís al document que va presentar aquest dimarts a la taula de diàleg social.

Prejubilacions voluntàries

Per desincentivar les prejubilacions voluntàries, i que no es produeixi als 63 anys justos, sinó que es retardi uns mesos, ni tampoc si s’és a prop de l’edat legal de jubilació (66 anys el 2021), el ministeri de José Luis Escrivá proposa introduir nous coeficients penalitzadors, reforçats en els extrems (en l’entorn dels 63 i dels 66 anys).

Es proposen coeficients penalitzadors mensuals (en lloc de trimestrals, com en l’actualitat). A més, es planteja una escala de penalització que serà més gran per als treballadors que acreditin un període de cotització inferior a 38 anys i dos mesos i més petita per als qui hagin cotitzat 44 anys i sis mesos o més (entremig es proposen dos trams més).

Al document presentat als agents socials, el Govern planteja que en el cas de les pensions màximes, els coeficients reductors s’apliquin sobre el salari.

Limitació a la jubilació parcial

Per preservar l’objectiu d’aquesta figura d’afavorir allargar la vida laboral, el Govern proposa limitar la possibilitat de concentració de jornada, i evitar que s’utilitzi la figura com a mecanisme de jubilació anticipada sense coeficients penalitzadors. A més, es planteja fer incompatible la jubilació parcial amb l’atur.

Premiar el retard en la jubilació

Notícies relacionades

Per estimular la permanència en el mercat laboral, el Govern ha proposat als agents socials establir un complement econòmic per cada any que s’allargui la vida laboral.

En concret, es proposa un percentatge addicional del 4% per cada any complet que s’allargui la vida laboral, més enllà de l’edat legal de jubilació. Com a alternativa, també es planteja l’entrega d’una quantitat a tant alçat per cada un d’aquests anys, o bé «una combinació de les solucions anteriors en els termes que es determini reglamentàriament»