renovació

El Govern proposa Toni Mora, de CCOO, com a nou president del CTESC

  • L’Executiu català aborda la renovació d’aquest òrgan consultiu, pendent des de fa dos anys
  • Carmen García Jarque, de Pimec, és l’opció oficial per ocupar la secretària executiva
dimecres  29 agost 2018 14 15  FOTO  ACN   Carlos Vazquez  El secretari de Politica Territorial  Accio Social  Barcelones i Migracions de CCOO de Catalunya  Toni Mora  en roda de premsa el 29 d agost de 2018 (horitzontal)

dimecres 29 agost 2018 14 15 FOTO ACN Carlos Vazquez El secretari de Politica Territorial Accio Social Barcelones i Migracions de CCOO de Catalunya Toni Mora en roda de premsa el 29 d agost de 2018 (horitzontal)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha activat formalment la maquinària per renovar la cúpula del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), un òrgan consultiu i participat per les patronals i sindicats més representatius. L’actual president, Lluís Franco, està des del 2018 fora de termini i pendent de renovar el seu mandat, i fins ara l’Executiu català no ha trobat un candidat de consens per al càrrec. L’esmentat candidat finalment és el sindicalista de CCOO Toni Mora, que serà plantejat pel Govern per a president del CTESC; segons han confirmat fonts coneixedores de la decisió de l’Executiu. El seu número dos seria Carmen García Jarque, de Pimec; en cas que finalment les patronals i sindicats donin el vistiplau al recanvi. Aquest dimecres està programat un ple del CTESC per tractar aquesta qüestió.

El CTESC és un òrgan consultiu del Govern format pels agents socials més representatius. La seva funció és d’exercir d’espai de concertació, des del qual fiscalitzar l’acció governamental i elaborar propostes legislatives, així com informes de situació. L’Executiu té l’obligació de remetre al CTESC tot avantprojecte de llei o de decret en matèria socioeconòmica. En l’actual legislatura que finalitza, per exemple, han redactat 31 dictàmens. I les patronals i sindicats més representatius s’hi pronuncien, acceptant, rebutjant o proposant esmenes. El Govern no està obligat a incorporar els seus suggeriments.

El càrrec de president del CTESC té el rang de conseller de la Generalitat i aquest organisme mou un pressupost anual de 2,3 milions d’euros, segons l’últim balanç publicat en la seva pàgina web, referent a l’exercici del 2018. El seu president té un salari anual de 106.863,36 euros i el secretari executiu un de 84.919,46 euros; segons l’última declaració de transparència, referent al 2017.

Canvi de model

El Govern ha plantejat dos candidats que volen donar un canvi de rumb al model de governança del CTESC. Des de la seva creació el 2002 fins ara, els presidents del CTESC provenien de l’àmbit de l’Administració. El primer president d’aquest organisme va ser Rafael Hinojosa, membre de CiU i diputat amb àmplia trajectòria al Congrés. I l’actual, Lluís Franco, va ser conseller de Treball en l’últim mandat de Jordi Pujol i director de l’Agència Tributària de Catalunya, amb Artur Mas.

Notícies relacionades

Els dos noms proposats pel Govern provenen directament del grup dels agents socials. De fet, Carmen García Jarque, de Pimec, és actualment ponent de la patronal de les petites i mitjanes empreses en el ple del CTESC. L’assumpció de responsabilitats de dos actors activament implicats en les seves respectives organitzacions pot provocar el rebuig de la resta d’integrants, Foment del Treball i UGT. El Govern no ha deixat clar si la seva intenció és, a partir d’ara, que els esmentats càrrecs siguin rotatoris entre els agents socials o si el nomenament d’aquestes dues persones és una proposta puntual. Fonts consultades de la conselleria de Treball han declinat respondre a les preguntes d’EL PERIÓDICO sobre els motius d’aquest canvi.

Fonts consultades de les dues entitats han declinat realitzar valoracions sobre els noms proposats formalment pel Govern i s’han reservat el sentit del seu vot de cara a la votació que està prevista per aquest dimecres. El ‘sí’ o el ‘no’ de Foment i UGT condicionarà la renovació de la presidència i secretària executiva de l’organisme, ja que, tal com consta en els seus estatuts, els noms proposats pel Govern requereixen dos terços dels integrants del ple per tirar endavant.