Els fronts oberts

S’apropa el torn de les pensions, l’SMI i la reforma laboral

  • Les tensions entre PSOE i Unides Podem aniran en augment amb les reformes pendents
  • Montero pretén deixar el debat sobre el salari mínim per al segon semestre del 2021
  • El Govern evita posar els temes més conflictius a la taula de diàleg social sobre pensions
MADRID 22 12 2020 POLITICA  Rueda de prensa posterior a la reunion del Consejo de Ministros que la ofrecieron   la vicepresidenta primera del Gobierno Carmen Calvo   la ministra portavoz y Hacienda Maria Jesus Montero y el ministro de Transporte  Movilidad y Agenda Urbana  Jose Luis Abalos   Imagen DAVID CASTRO

MADRID 22 12 2020 POLITICA Rueda de prensa posterior a la reunion del Consejo de Ministros que la ofrecieron la vicepresidenta primera del Gobierno Carmen Calvo la ministra portavoz y Hacienda Maria Jesus Montero y el ministro de Transporte Movilidad y Agenda Urbana Jose Luis Abalos Imagen DAVID CASTRO / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Amb els recents acords per frenar els desnonaments i el tall de subministraments essencials a persones vulnerables i els Pressupostos del 2021 definitivament aprovats en el Senat, al PSOE i a Unides Podem els esperen nous enfrontaments. Salari mínim, reforma de les pensions i contrareforma laboral són els tres grans temes en què les dues formacions continuaran mesurant discrepàncies dins del Govern de coalició.

Salari mínim

Aquest dimarts, la ministra portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero, va tornar a evitar el tema de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) que els membres morats del Govern volen immediatament i, com a mínim, del 0,9%. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero va advocar per reprendre el debat en el segon semestre del 2021 per donar temps d’encarrilar la recuperació econòmica amb les expectatives que obre la vacuna. En la segona meitat del 2021, segons la ministra d’Hisenda, es podria «reavaluar la situació» per adoptar «la decisió més correcta» en matèria de l’SMI.

«La part bona és que ja no es parla de congelar l’SMI», va remarcar després la ministra de Treball, Yolanda Díaz (Unides Podem), des de Palma de Mallorca, interpretant les paraules de Montero.

La batalla de les pensions

Més dura encara es planteja la batalla de les pensions. El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, planteja allargar de 25 a 35 anys el període de càlcul de les pensions, una mesura que, segons ha publicat ‘El País’, suposaria una baixada mitjana del 5,5 % per a les noves pensions. A més, segons ha sabut EL PERIÓDICO, el ministre Escrivá també està buscant fórmules perquè els períodes d’inflació negativa (com la que es preveu el 2020) s’incorporin a una mitjana d’un conjunt d’anys que permeti modular la pujada de les pensions en els anys amb IPC positiu sense que això suposi de mitjana una pèrdua de poder adquisitiu.

Els ministres morats del Govern, amb Pablo Iglesias al capdavant, es disposen a fer pinya amb els representants sindicals per fer front a qualsevol mesura que suposi una retallada a les pensions. La vicepresidenta Nadia Calviño, per la seva part, ha aportat que si s’amplia a 35 anys el període de càlcul de la pensió es podria estudiar que els treballadors triessin els exercicis més favorables per a cada un d’ells

En la reunió d’aquest dimarts de la taula de diàleg social per a la reforma de les pensions, el Govern encara no havia plantejat formalment l’ampliació del període de còmput. La qüestió es va esmentar durant la reunió, però, segons diverses fonts, no va ser objecte d’una proposta per part de l’Executiu. Fonts sindicals van apuntar que el diàleg «evoluciona favorablement, però necessita més temps».

Notícies relacionades

Reforma laboral

La derogació dels aspectes més lesius de la reforma laboral del 2011, que forma part de l’acord de legislatura entre socialistes i morats, també fa saltar espurnes entre els socis. Unides Podem vol adoptar mesures ja, igual que els representants sindicals. Els membres socialistes del Govern, per la seva part, prefereixen evitar endurir les condicions empresarials en aquest moment, almenys fins que s’encarrili la sortida de la crisi sanitària. Brussel·les pressiona Espanya per a una reforma que acabi amb l’excés de dualitat (temporals / fixos) en el mercat laboral i la urgència en aquest punt sembla que s’aproxima més a les tesis morades que a les vermelles.