acte a Barcelona

Foment apel·la a la col·laboració publicoprivada per a la recuperació

Àngel Simón, medalla d’honor a l’empresari de l’any, es compromet a ubicar a BCN un ‘hub’ internacional de l’aigua

Teresa Ribera anuncia l’aprovació d’un decret per protegir de talls de subministrament consumidors vulnerables

Barcelona 21 12 2020  Economia  Las autoridades en torno al president de Foment  Josep Sanchez Llibre  antes de proceder a la entrega de la XIII edicion de los premios Carles Ferrer Salat  Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 21 12 2020 Economia Las autoridades en torno al president de Foment Josep Sanchez Llibre antes de proceder a la entrega de la XIII edicion de los premios Carles Ferrer Salat Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

7
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Col·laboració publicoprivada per a la recuperació. Aquest ha sigut un dels missatges principals en l’acte d’entrega de les medalles d’honor 2020 i premis Carles Ferrer Salat de Foment del Treball. Tant el guanyador de la distinció d’empresari de l’any, el president d’Agbar i vicepresident de Suez, Àngel Simón –que ha reafirmat l’objectiu d’ubicar a Barcelona un ‘hub’ de l’aigua «referent internacional»– com el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, han insistit en la necessitat d’aprofitar els fons europeus, dels quals a Espanya li corresponen 140.000 milions en sis anys, per remuntar la crisi i transformar el model econòmic. Sánchez ha insistit al seu torn en la necessitat d’un pla de xoc amb ajuts directes per 50.000 milions per als sectors més afectats, amb l’hostaleria, el comerç, el transport i la cultura.

Amb menys contundència també ho han dit també els representants de les diferents administracions participants en l’acte a la seu de Foment a Barcelona. Sánchez Lllibre ha aconseguit congregar la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; el vicepresident i president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a més del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en un acte, sota el lema ‘Connectant empresa i progrés’, celebrat amb un format reduït i especial atenent les mesures de seguretat per la pandèmia.

Alhora que ha defensat la política del Govern central per pal·liar els efectes de la pandèmia, la vicepresidenta quarta ha insistit en la necessitat de cooperació per tirar endavant i ha afirmat que l’Executiu aprovarà demà un decret per garantir que cap consumidor vulnerable es quedi sense subministrament d’aigua o energia. En aquest sentit, ha remarcat l’estratègia de «posar les persones» al centre per mitigar la crisi.

Crèdits de l’ICF

Aragonès, per la seva banda, alhora que ha anunciat que el Govern ha decidit ampliar en un any el període de carència dels crèdits de l’ICF per la Covid, amb la qual cosa el termini arribarà a dos anys i el període d’amortització a vuit anys. El vicepresident i president de la Generalitat ha afirmat que el principal enemic actual és la desigualtat, per la qual cosa «cal sortir d’aquesta crisi sense deixar ningú enrere». En aquest sentit ha assegurat que l’Executiu català continuarà prenent les mesures més oportunes «per protegir la salut i l’economia», però ha reclamat que ho facin «totes les administracions».

Collboni ha emplaçat a mantenir «la lleialtat institucional i l’empatia amb els sectors més afectats» per la crisi. Ha destacat el patiment que està causant la pandèmia en empreses i famílies i la necessitat de derivar els màxims recursos públics per superar aquesta situació a través de pressupostos expansius.

Després de rebre el guardó, Àngel Simón, en un discurs en el seu nom i en el de tots els guardonats, ha reafirmat el seu compromís amb el servei a la ciutat i amb «no deixar ningú enrere». Ha recordat el pacte social que defensa, així com els que considera els seus tres principals referents: l’exalcalde Pasqual Maragall; Ricard Fornesa, el seu antecessor en la presidència d’Agbar, i Isidre Fainé, el president de la Fundació Bancària La Caixa i Criteria, de qui ha sentenciat: «N’aprenc cada dia». Segons el parer de Simón, és precís cooperar, per a la qual cosa «la col·laboració publicoprivada serà bàsica». Segons el seu parer, l’aigua ha de ser un element essencial en aquests fons.

Sánchez Llibre ha insistit en la necessitat de «complicitat de les administracions públiques amb l’objectiu comú de la recuperació econòmica». Ha considerat necessari buscar el màxim equilibri entre la sanitat i l’economia, per la qual cosa s’haurien de tenir en compte les consideracions dels empresaris. També ha exigit aquesta complicitat a l’Ajuntament de Barcelona en aspectes com la mobilitat

A les medalles d’honor, a més de Simón se suma la corresponent a la Trajectòria Professional per a Martín Pérez Lombarte, director dels festivals Jardins de Pedralbes i Mil·lenni.

Per la seva banda, els Premis Carles Ferrer Salat distingeixen la tasca realitzada per empreses i destacats empresaris i empresàries durant l’últim any o al llarg de la seva trajectòria. Aquest any reconeixerà la Fundació Superacció per la seva tasca de compromís social; Iberboard per la seva aposta en innovació; Epson per la seva responsabilitat amb el medi ambient; Frit Ravich per la seva estratègia d’internacionalització; Mercabarna per les seves polítiques d’igualtat i PICVISA com a pime de l’any.

Amb la medalla d’honor a l’empresari de l’any, Foment reconeix a la figura d’Àngel Simón «els esforços per garantir l’accés a l’aigua i al sanejament, un servei considerat essencial, i la continuïtat del qual s’ha assegurat durant la pandèmia de la Covid-19, reforçant les mesures per als col·lectius vulnerables». Al seu torn es destaca la posició d’Agbar com «un referent a nivell mundial en la gestió de l’aigua, en un moment en què la creixent escassetat dels recursos hídrics i el desafiament del canvi climàtic exigeixen una gestió basada en el coneixement, l’experiència i la innovació».

Excel·lència

Quant a Martín Pérez Lombarte, es tracta de remarcar «el seu compromís durant més de 30 anys amb la cultura i la música en directe, i pel seu lideratge al capdavant de la seva empresa Concert Studio, fundada l’any 1997». Amb aquesta ha portat a terme gires nacionals i internacionals de grans artistes. A més, per a Foment, «l’excel·lència aconseguida a tots els festivals de música que ha creat i consolidat el converteixen en un referent cultural a Catalunya i Espanya». Destaquen el Festival Mil·lenni i, especialment, el Festival Jardins Pedralbes.

Pel que fa a l’edició número 13 dels premis Carles Ferrer Salat, en la categoria de compromís social, el jurat reconeixerà la Fundació Superacció, nascuda a principis del 2013. El 2019 va atendre més de 650 joves de Barcelona i ja són un total de 1.700 joves els que han participat en el projecte des dels seus inicis. L’esport, com l’entrenament de triatló, i l’educació són els eixos principals de la seva metodologia per a la inserció social de joves en risc d’exclusió.

En la categoria d’innovació, Foment guardonarà Iberboard, quart fabricant europeu de cartró gràfic i únic a la Península, que compta amb Scranton, controlada per la família Grifols, en el seu accionariat com a soci capitalista. La patronal vol premiar aquesta companyia pel desenvolupament i la posada en marxa amb èxit d’una tecnologia que incorpora farina de closca d’avellana com a matèria primera en el seu procés de fabricació. Actualment està en fase de patent europea i és replicable en altres fàbriques de paper i cartró amb residus de fruita seca. El producte acabat és 100% reciclable i una vegada fora d’ús pot ser recuperat i passar a formar part de matèries primeres per a la fabricació de paper i cartró.Sostenibilitat

Innovació

D’altra banda, Epson, líder global en innovació aplicada a les àrees d’impressió, comunicació visual, robòtica, tecnologia ‘dry fiber’ per a economia circular i sensors, rep el Premi Ferrer Salat en la categoria sostenibilitat per la seva llarga trajectòria de compromís amb la transició digital sostenible de l’ecosistema empresarial. Foment ha volgut destacar els esforços d’aquesta companyia per impulsar un canvi positiu en l’ús de tecnologies en entorns empresarials que facin possible una doble transició, digital i ecològica.

El premi a la categoria internacionalització es concedirà a Frit Ravich, una de les principals empreses d’alimentació del país, en reconeixement al seu impuls i estratègia d’expansió en els últims anys. Compta amb un model de negoci dual que també es dedica a la distribució dels seus productes i de les principals marques nacionals i internacionals. Aquest 2020, l’empresa ha exportat 15 milions de bosses de producte Frit Ravich a més de 20 països.

Notícies relacionades

Per segon any consecutiu, Foment entregarà el Premi Carles Ferrer Salat en la categoria d’igualtat. La patronal ha volgut premiar Mercabarna per la seva defensa de valors com la inclusió, la igualtat d’oportunitats i la lluita contra la desigualtat de gènere. Des de finals de novembre ha sumat a la seva oferta el Biomarket, especialitzat en aliments ecològics. Mercabarna aplica en les seves polítiques de gestió de recursos humans pràctiques que fomenten la igualtat de gènere, promouen la conciliació i eviten la discriminació.  

I també per segon any consecutiu s’entrega el premi en la categoria de pime de l’any. Es tracta de Picvisa, firma catalana innovadora de base tecnològica amb solucions basades en robòtica, intel·ligència i visió artificial, orientades al mercat nacional i internacional. Dissenya, desenvolupa i produeix equips de selecció i classificació per a materials valoritzables. La seva tecnologia de separació òptica s’utilitza també en la indústria farmacèutica, l’alimentària, etc. És present a 15 països.