Indústria electrointensiva

Llum verda a la rebaixa del rebut de la llum per a la gran indústria

  • Les companyies intensives en consum d’electricitat veuran reduïda la seva factura en 90 milions d’euros
Llum verda a la rebaixa del rebut de la llum per a la gran indústria
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Dos anys després del seu anunci, el Govern aprova el denominat Estatut del Consumidor Electrointensiu, un paquet de mesures dirigides a alleujar el cost de la llum per a la gran indústria. L’Executiu compensarà els grans consumidors fins al 85% dels càrrecs, aquells destinats a finançar les renovables, la cogeneració d’alta eficiència i el cost extra dels territoris peninsulars, que componen una part de la factura.

Així ho ha anunciat la ministra portaveu, María Jesús Montero, després del Consell de Ministres. Es tracta de 90 milions d’euros menys que les empreses intensives en consum elèctric deixaran de pagar a partir de l’1 de gener del 2021, quan entri en vigor aquesta norma, que se sumaran als més de 110 milions d’euros de compensació per costos indirectes de CO2 (mesurada ja existent que s’inclou a l’Estatut per «consolidar-la»), així com la garantia (aval) del Govern per fomentar els contractes de la llum entre consumidors (indústria) i productors (renovables) coneguts com PPAs, per les seves sigles en anglès, per a la qual l’Executiu va posar en marxa al juny un fons específic.

Notícies relacionades

La mesura beneficiarà 612 empreses de més de 60 activitats industrials com l’acer, l’alumini, el paper, la química, les rajoles i la ceràmica, el tèxtil o el ciment i uns 300.000 treballadors. En concret, per obtenir la condició de consumidor electrointensiu, el consum energètic anual de l’empresa haurà d’haver sigut superior a 1 gigawatt-hora (GWh) durant dos dels tres anys anteriors i el consum en les hores corresponents al període tarifari vall (el més barat) ha de ser d’almenys el 50% de l’energia total consumida. El Ministeri d’Indústria serà l’encarregat de certificar la condició de consumidor electrointensiu, que s’inicia a sol·licitud de l’interessat.

Aquest anunci coincideix amb l’aprovació per part de l’Executiu de l’avantprojecte de llei per a la creació del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric amb què es preveu traslladar els costos de les primes a les renovables (7.000 milions d’euros) inclosos en la factura de la llum a les empreses energètiques. No obstant, es tracta de l’inici del tràmit d’aquesta norma que, tot i que tramitada per via d’urgència, encara no ha de tornar al Consell de Ministres per a l’aprovació definitiva i, a partir de llavors, s’aplicarà en un termini gradual de cinc anys, a raó d’un 20% anual. Per això, la mesura d’aquest estatut serà transitòria, fins que no es posi en marxa aquest nou procediment, quan es desenvoluparà un nou mecanisme en el qual les empreses electrointensives tindran una compensació addicional, però de moment se’n desconeix la quantia exacta.