Factura de la llum

El Govern prohibirà el tall de la llum als consumidors vulnerables

  • L’objectiu de l’Executiu és establir aquesta prohibició durant quatre mesos des de l’entrada en vigor de la mesura
  • La disposició afecta l’energia elèctrica, però no els subministraments d’aigua i gas, segons fonts de Transició Ecològica
rjulve45972495 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202337

rjulve45972495 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202337 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern prohibirà tallar el subministrament elèctric alsconsumidors vulnerables tot i que no siguin beneficiaris del bo social, segons ha avançat la ministra portaveu, María Jesús Montero. «Puc confirmar que la vicepresidenta Ribera pretén traslladar dins d’alguna de les lleis en tràmit una disposició addicional en la qual garanteix que cap consumidor vulnerable tindrà cap problema amb el cost del subministrament», ha indicat Montero. «Una disposició de garantia de subministrament d’energia elèctrica a consumidors vulnerables que seran tots aquells reconeguts com a tals pels serveis socials inclosos aquelles persones que no siguin beneficiàries del bo social», ha explicat Montero.

Segons la disposició a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, es preveu establir aquesta prohibició durant un termini de quatre mesos després de la seva entrada vigor. Un termini en el qual a més aquesta mesura «no computarà a efectes dels terminis compresos entre el requeriment fefaent del pagament i la suspensió del subministrament per impagament establerts en la normativa vigent». Aquesta prohibició es dirigeix únicament als talls elèctrics, no inclou protecció davant els talls d’aigua o gas.

El motiu d’ampliar la prohibició a altres consumidors elèctrics que no siguin beneficiaris del bo social és incloure aquells usuaris vulnerables, segons els serveis socials, però que no són propietaris per la qual cosa no tenen accés a aquesta garantia, segons fonts de Transició Ecològica. A més, el termini de quatre mesos s’estableix per donar temps a aquest departament a desenvolupar altres garanties com l’estratègia de pobresa energètica.

Notícies relacionades

El 30 de setembre va decaure la mesura adoptada a l’abril (i renovada al juliol) que prohibia els talls de subministrament d’aigua, llum o gasa totes les famílies espanyoles. El tall de subministrament només es mantenia prohibit –com abans de la pandèmia– per a les famílies beneficiàries del bo social amb un fill a càrrec o amb un discapacitat o un dependent com integrants de la llar.

L’Executiu va aprovar llavors l’extensió del bo social a l’afegir una nova categoria que incloïa els consumidors vulnerables per Covid que es podrien beneficiar d’un benefici directe a la factura de la llum del 25% en el cas d’aquestes en atur, erto o si han vist reduïda la seva jornada laboral per cures o, en el cas de ser empresari, afrontar circumstàncies similars que suposin una pèrdua substancial d’ingressos. També aquells en la unitat familiar algun membre dels quals es trobi en les situacions esmentades. No obstant, segons va denunciar l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), al decaure la prohibició general de talls de subministrament «milers de famílies» vulnerables quedaven exposades.