Vivenda

Ábalos anuncia la pròrroga dels crèdits ICO per a lloguer

El termini de sol·licitud dels avals vencia el 30 de novembre però es prorrogarà sis mesos

El ministre confia a tancar un acord sobre desnonaments amb Unides Podem en 15 dies

zentauroepp55555458 abalos201024175343

zentauroepp55555458 abalos201024175343 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, confia a poder arribar en dues setmanes a un acord amb Unides Podem per allargar la prohibició dels desnonaments de població vulnerable, ja que ja té una proposta concreta que afina més el diagnòstic dels serveis socials per acreditar davant el jutge la necessitat de mantenir-se a la vivenda.

Així ho va avançar el ministre en declaracions a TVE recollides per Europa Press en les quals, a més, va anticipar que, de forma complementària, prorrogaran sis mesos més les línies d’avals a l’arrendament de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per la Covid-19, per ajudar així a pagar el lloguer a persones que ara no disposen de recursos.

El ministre va assegurar que el Govern té la «sensibilitat» i l’«afany» d’enfrontar el «drama dels desnonaments», però ha de fer-se des del «rigor». Per això, el seu departament ja treballa en una proposta concreta que se sotmetrà a debat amb el Ministeri d’Economia i la Vicepresidència de Drets Socials, que passa en principi per prorrogar un temps més la impossibilitat de desnonaments per impagament d’arrendament de persones afectades per la Covid-19, que ara està vigent fins al gener de l’any que ve.

També busquen incorporar totes les situacions de desnonament prèvies a la pandèmia i millorar el diagnòstic de vulnerabilitat que el jutge necessita prèviament per avaluar la impossibilitat de desallotjament, per a la qual cosa requereixen també la implicació de les comunitats autònomes, que són les competents en matèria de vivenda, i els ajuntaments.

Preguntat sobre si comparteix les declaracions del vicepresident segon, Pablo Iglesias, que apuntava que el decret estaria llest en un termini de dues setmanes, Ábalos va respondre que «tant de bo sigui en 15 dies» i que el Ministeri de Drets Socials ja té la seva proposta. Per tant, va considerar que ben aviat podran tenir preparada la mesura.

Pròrroga dels ajuts ICO

Finalment, Ábalos va revelar que el Govern prorrogarà l’accés als ajuts ICO per a arrendament, habilitats per la Covid-19, durant sis mesos més com a mesura complementària, perquè els beneficiaris puguin seguir a la seva vivenda malgrat que encara no disposen de prou recursos.

A l’octubre, el seu ministeri va decidir prorrogar la ‘Línia d’avals d’arrendament Covid-19’ fins al 30 de novembre del 2020, i fins al 31 de desembre la pròrroga del termini per a la seva formalització, d’acord amb l’ordre del BOE que ha entrat en vigor aquest dijous.

L’antecedent de març

Al reial decret llei de 31 de març pel qual es van adoptar mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la pandèmia i que regulava una sèrie de mesures dirigides a famílies i col·lectius vulnerables, s’establia l’aprovació d’una línia d’avals per a la cobertura per compte de l’Estat del finançament a arrendataris en situació de vulnerabilitat social i econòmica com a conseqüència de l’expansió del virus.

En aquest article s’autoritzava el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana perquè, mitjançant conveni amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), desenvolupés una línia d’avals amb total cobertura de l’Estat perquè les entitats de crèdit poguessin oferir ajuts transitoris de finançament als arrendataris de vivenda habitual que es trobessin en una situació de vulnerabilitat, amb un termini de devolució de fins a sis anys, prorrogables quatre més, i sense que «meriti cap tipus de despeses i interessos per al sol·licitant».

Es va establir que podrien accedir a aquests ajuts transitoris de finançament tots els arrendataris que es trobessin en una situació de vulnerabilitat sobrevinguda com a conseqüència de l’expansió de la Covid, d’acord amb els criteris i requisits que es definien a través d’una ordre del ministeri publicada el mes de maig.

Notícies relacionades

Posteriorment, el ministeri i l’ICO van subscriure un conveni per a la gestió dels avals i la subvenció de despeses i interessos per part de l’Estat a arrendataris en la línia d’avals d’arrendament del coronavirus.