Rescat públic

Patronals i sindicats urgeixen l'Estat a intervenir en les pimes afectades per la crisi: «Anem tard»

Els agents socials critiquen que el Govern no activés ja des del primer estat d'alarma un mecanisme d'aquesta índole, tal com va fer amb la gran empresa

comerciook

comerciook

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Anem tard», és un dels diagnòstics que comparteixen patronal i sindicats sobre la possibilitat que l’Estat entri a participar en el capital de pimes per evitar la seva fallida. No és en l’única matèria en la qual lamenten la tardança els agents socials, que consideren que el Govern hauria d’haver activat (o com a mínim previst) ja des del primer estat d’alarma un mecanisme d’aquesta índole, tal com va fer amb la gran empresa. 

L’Executiu encara està pendent de concretar la fórmula i el pressupost que reserva per entrar en el capital de les pimes, però des de les patronals reclamen transparència en els criteris d’entrada i sortida d’aquest capital i des dels sindicats adverteixen del cost en termes d’ocupació que tindria no incrementar els recursos per al teixit de pimes.

El Govern va aprovar al juliol la creació d’un fons de 10.000 milions d’euros per a, a través de la SEPI, entrar en el capital de grans empreses que considerés estratègiques i que estiguessin en risc de caure. De moment firmes com Air Europa o Transmediterránea ja han sol·licitat l’esmentat rescat. No obstant, el requisit d’una entrada mínima de 25 milions que va disposar el Govern va esborrar les opcions de la immensa majoria del teixit empresarial espanyol. De les 1,28 milions d’empreses inscrites formalment a la Seguretat Social a l’octubre, només el 0,4% té més de 250 treballadors.

La inversió mínima d’entrada és una de les qüestions que l’Executiu haurà d’aclarir, per trobar un equilibri entre l’accessibilitat per a les empreses i la governabilitat efectiva necessària per al mateix Estat. D’aquests 25 milions de la SEPI, Pimec veu raonable posar el tall en inversions al voltant d’un milió d’euros de pèrdues acreditades durant l’exercici del 2020. Foment no entra a concretar xifra, però sí insta el Govern a contemplar mecanismes de certa flexibilitat i a implicar al màxim en la selecció les comunitats autònomes, coneixedores de les sinergies entre companyies del seu teixit productiu.

Un requisit que des de la Unió Europea han posat com a indispensable per a aquest tipus d’actuacions és que darrere del rescat hi hagi un pla de viabilitat i reconversió, ja sigui mitjançant fons propis que complementi l’Estat o bé a través de la seva potencial candidatura a un projecte finançat amb fons europeus. El que col·loquialment vindria a ser un ‘això no pot anar per tapar forats’. El secretari general adjunt de Foment Treball, Salvador Guillermo, reclama enfortir la transparència dels criteris per evitar un col·lapse de sol·licituds que pugui deixar sense recursos aquelles companyies que veritablement tinguessin projectes viables de no ser per la pandèmia.

Pendent de diàleg social

A nivell estatal els agents socials no han sigut formalment consultats sobre totes aquestes qüestions d’aquest pla de xoc, tal com confirma el secretari de política sindical d’UGTGonzalo Pino. I des de la central l’apressen a fer-ho. «En altres països els governs han actuat de manera immediata per al conjunt del mercat laboral, no només per a l’empresa gran. És urgent un revulsiu, perquè a Espanya qui sosté l’ocupació són les pimes», assenyala Pino. «El que no s’inverteixi ara s’haurà de gastar més endavant en atur», adverteix el dirigent d’UGT.

Notícies relacionades

El Govern estudia aquesta nova via d’entrar a participar en el capital de les pimes, sense ser aquest incompatible amb altres eines que sí que han tingut a disposició fins ara les pimes. Pimec, Foment i UGT coincideixen a aplaudir les noves condicions dels crèdits ICO ampliats aquest dimarts pel Consell de Ministres, però també reconeixen que en el cas d’empreses que hagin tingut pèrdues molt fortes aquest any no són suficients.

Entre el crèdit i l’entrada a capital hi ha una fórmula intermèdia que és el crèdit participat. En aquest l’Estat assumiria part del cost d’una línia de crèdit, que posteriorment aniria recuperant, amb interessos i en funció dels resultats futurs de la firma intervinguda. Una fórmula més accessible per a les microempreses i els autònoms.