Pressupostos 2021

Treball es blinda davant l'escalada de l'atur: el pressupost per a prestacions puja el 21%

El departament liderat per Yolanda Díaz comptarà amb 32.620 milions d'euros si s'aprova l'avantprojecte de Pressupostos Generals de l'Estat

rosas55053540 yolanda diaz consejo ministros200922140920

rosas55053540 yolanda diaz consejo ministros200922140920 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball fa números davant l’escalada de l’atur originada pel coronavirus per poder sostenir la màxima cobertura als damnificats. Més de mig milió de persones han passat a l’atur des que va irrompre la pandèmia al març, fins als 3,8 milions actuals. I la tendència és a l’alça. Per a això el departament liderat per Yolanda Díaz ha presentat els seus comptes per a l’exercici 2021 aquest divendres al Congrés dels Diputats, que recullen una dotació de 24.660,8 milions d’euros per a despesa en prestacions contributives i subsidis per a l’atur. Això representa un increment del 21% respecte al pressupost de l’exercici anterior.

El secretari d’Estat, Joaquín Pérez Rey, ha comparegut aquest divendres a la sala Sagasta del Congrés dels Diputats per explicar les línies mestres de l’avantprojecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 en matèria d’ocupació. El còmput total ascendeix a 32.600 milions d’euros de pressupost consolidat, el 22,5% més que en el pressupost anterior i en la línia expansiva dels comptes en el seu conjunt elaborats pel Govern de Pedro Sánchez. Un «pressupost ambiciós» per donar compliment a uns «objectius ambiciosos», segons ha definit Pérez Rey.

Gran part d’aquest pressupost del Ministeri de Treball el concentra el SEPE per a protecció a l’atur: concretament, tres de cada quatre euros. D’aquí beuen les prestacions i els subsidis especials per a aturats, que han de donar cobertura a gran part d’aquests 3,8 milions de desocupats inscrits en l’actualitat en les oficines d’ocupació. Una xifra que, segons el mateix Executiu, es mantindrà durant el mateix exercici en aquesta taxa del 16,3%. 

Notícies relacionades

Aquests recursos al SEPE també estan disposats per mantenir «greixat», segons s’ha referit el secretari d’Estat, el mecanisme dels ertos. Un programa de protecció a l’ocupació prorrogat, de moment, fins al 31 de març del 2021; tot i que altres països com Alemanya, França o el Regne Unit ja han allargat més enllà. «Sí, els pressupostos preveuen el matalàs necessari, perquè en la mesura que la pandèmia ho continuï exigint, nosaltres puguem continuar acompanyant», ha afirmat Pérez Rey, preguntat per diferents diputats sobre si els comptes permetien noves pròrrogues dels ertos.

Per evitar que els ressorts d’aquest mecanisme col·lapsin de nou a l’hora d’arribar a la ciutadania, com va passar en els primers compassos de la primera onada, l’avantprojecte de Pressupostos també contempla una inversió de 172 milions d’euros per a la digitalització i formació del SEPE i la seva plantilla.