CONCLAVE

Garamendi reclama unitat per sortir de la crisi

Patronal i Cambres defensen el paper central de les empreses durant la seva intervenció al congrés de directius

agusti car 1200

agusti car 1200

1
Es llegeix en minuts
Jordi Cuenca

Els principals dirigents empresarials d’Espanya han reclamat unitat i moderació per fer front a la pandèmia del coronavirus, que està provocant una crisi econòmica sense precedents. Durant una intervenció conjunta al congrés de directius organitzat a València per la Fundació CEDE, el president de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet, i el de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, han defensat també el paper central de les empreses en tot intent de recuperar el país.

Bonet ha qualificat com a «desastre» la situació actual amb la «pitjor crisi econòmica i sanitària que hem viscut». El dirigent cameral va assegurar que, des de la Transició, Espanya ha fet «un salt majúscul» en progrés i benestar, gràcies «a l’estabilitat i el consens polític». En aquest sentit, va defensar que l’«estabilitat és un principi fonamental de la Constitució» i va citar alguns dels seus puntals, com la democràcia, la separació de poders, la unitat, la monarquia i l’economia de mercat. «Això hem de defensar», ha dit.

Bonet espera una caiguda del PIB aquest any del 14% i una taxa d’atur del 22,5%. «El pitjor», segons la seva opinió, és el «tancament d’empreses». Per això va apostar per posar el focus en les mercantils, sobretot si tenim en compte que el 2021 pinta «malament». Segons la seva opinió, «som capaços» de recuperar-nos, però només ho aconseguirem «resistint i creant. Toca resiliència i això s’aconsegueix amb unitat. N’hi ha prou de demagògies. Salvem la gent. És fonamental la cogovernança entre els polítics, la col·laboració publicoprivada i acompanyar les empreses».

Notícies relacionades

A més de potenciar l’emprenedoria per ocupar els aturats que deixarà aquesta crisi, va advocar perquè aquelles empreses que no siguin viables es reinventin.

Per la seva part, Garamendi va assegurar que en aquests moments «no ens podem posar en despeses estructurals que elevin de forma irresistible el deute i el dèficit», perquè estem en una situació conjuntural» i, en aquest sentit, va defensar ajuts com els ertos o el finançament a través de l’ICO, «que han sigut eficaços». Com a colofó, el president de la CEOE va recalcar que els empresaris treballen amb «lleialtat institucional» i va advocar perquè els polítics «treballin pel país i la moderació».