reaccions

La Cambra d'Espanya llança una ofensiva internacional contra el procés

L'organisme remet una carta a organitzacions empreasarials de tot el món en la qual afirma que els presos ho són «per incomplir la llei, no per les seves idees polítiques»

L'entitat que presideix José Luis Bonet atribueix al procés la fuga de 5.000 seus socials i cita a treballar per superar la fractura provocada per aquest procés

José Luis Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya.

José Luis Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya. / EFE / Pedro Puente Hoyos

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Cambra d’Espanya ha passat a l’ofensiva contra elprocés. El seu president, José Luis Bonet, ha remès una carta a diferents organitzacions camerals internacionals en defensa de la democràcia espanyola i en la qual afirma que els polítics empresonats estan en aquesta situació «per incomplir la llei, no per les seves idees polítiques».

Al seu torn cita a treballar per recuperar la «convivència» i superar la «fractura» que atribueix al procés i ressalta que Espanya «és una democràcia plena i sòlida, una de les més avançades del món».

La missiva, en la qual es mostra respecte per la sentència del Tribunal Suprem, s’ha dirigit a Eurocámaras (que agrupa les cambres europees), a Aico, que agrupa les llatinoamericanes, la World Chambers Federation i les 42 entitats camerals espanyoles i que hi ha a l’estranger.

Aquest pas ha sigut una iniciativa de Bonet, segons fonts de l’entitat. Es dona la circumstància que un dels tres vicepresidents de la institució és Joan Canadell, que està alhora al capdavant de la Cambra de Comerç de Barcelona i va liderar la candidatura independentista que va guanyar les últimes eleccions a l’entitat.

Canadell s’ha significat com a puigdemonista i defensor de la independència i manté unes relacions tenses amb Bonet, especialment després que el primer colés, fora de l’ordre del dia, en l’últim ple celebrat a la Cambra, una declaració en favor d’afegir-se a una «resposta massiva» contra la sentència del Tribunal Suprem. 

La missiva destaca que el procés sobiranista «ha causat i continua causant un mal evident a l’economia i a les empreses catalanes». I recorda que5.000 han traslladat la seva seu social«davant de la inseguretat jurídica provocada pels fets esdevinguts des de setembre del 2017», que van desembocar en el referèndum de l’1-O.

En el text es destaca que Espanya «és un país exemplar» que ha aconseguit «quotes de llibertat i progrés social reconegudes i admirades a tot el món».

Notícies relacionades

Segons el parer de Bonet, els fets protagonitzats pels polítics que són a la presó va ser «un intent de subvertir l’ordre constitucional espanyol amb la convocatòria d’un referèndum sense garanties i il·legal i d’una declaració d’independència igualment il·legal, amb la qual no està d’acord la majoria dels ciutadans de Catalunya i de la resta d’Espanya».

En una fèrria defensa de la democràcia espanyola, la carta explica que al país «qualsevol pot defensar els seus postulats, inclosa la independència. Però sempre dins de la Constitució i les lleis».