PROPOSTES ANTI-COVID

Canadell insta Colau a invertir 20 milions en una campanya per recuperar turisme aquest Nadal

La Cambra de Comerç calcula que el tancament de restaurants i bars requereix ajuts del Govern d'almenys 100 milions

El servei d'estudis calcula que el pany i forrellat de la restauració ha suposat fins a 539 milions d'ingressos menys per al sector

canadell2-1

canadell2-1

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, ha instat aquest dimecres l’Ajuntament de Barcelona a impulsar una urgent campanya de comunicació per incentivar l’afluència turística a la ciutat. Segons els càlculs de la Cambra, seria necessari aportar uns 20 milions d’euros en una promoció internacional per reactivar l’economia barcelonina, que és la que està patint més les conseqüències de la crisi. Segons Canadell, el pressupost d’aquesta campanya, a temps per animar l’afluència comercial a la ciutat per Nadal, hauria de ser finançada amb recursos derivats de la taxa turística a futur o fins i tot amb endeutament. «BCN serà turística o no serà», ha dit Canadell, que ha remarcat que la situació econòmica en general de Catalunya depèn de la recuperació turística de la ciutat. La Cambra defensa també que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, accepti eliminar la taxa de terrasses i de l’IBI en un període de tan baixa activitat econòmica per al sector.

Augment de l’estalvi

Notícies relacionades

Segons les previsions de la Cambra, el PIB català caurà aquest any gairebé el 13% i es recuperarà una mica el 2021, fins a retallar la caiguda entre el 6% i el 7%. Canadell opina que malgrat la potència de la crisi existeixen encara elements per a l’optimisme. El principal és que la taxa d’estalvi s’ha incrementat. Ha quantificat l’estalvi acumulat a Catalunya en uns 22.000 milions d’euros, 10.000 més que abans de la crisi, xifra que suposa entorn del 5% del PIB català. «Si som capaços d’incentivar el consum serà més fàcil recuperar l’activitat econòmica», ha dit Canadell. Per a la Cambra, l’augment de l’estalvi pot ser «una palanca important per a la recuperació». Juntament amb el consum, les exportacions mostren també fortalesa per a aquesta recuperació, a més dels 30.000 milions d’euros en ajuts europeus que en teoria arribaran a Catalunya els pròxims tres o quatre anys, cosa que sustentarà la recuperació en aquell període. 

Impacte del tancament de la restauració

Les dades de la Cambra constaten l’optimisme empresarial que existia a mitjans de setembre, abans dels últims rebrots i el tancament de bars i restaurants. Aquesta tendència s’ha truncat. El tancament de bars i restaurants suposarà un impacte econòmic d’entre 366 i 539 milions d’euros. En conseqüència, la Cambra calcula que els ajuts al sector de la restauració haurien d’augmentar dels 40 milions previstos a almenys 100 milions, als quals s’han de sumar els ajuts estatals a través d’ertos i l’ajornament d’impostos. «El sector públic ha d’aportar recursos per compensar el tancament obligat per la pandèmia», ha opinat Joan Ramon Rovira, responsable d’estudis de la Cambra. Les dades de la Cambra apunten «una incidència negativa més gran de la crisi en les empreses de menys de 1.000 treballadors i especialment en les microempreses», i especialment a Girona i Barcelona. La caiguda del PIB català seria del 12,7% el 2020, amb un creixement previst del 6,7% el 2021. La taxa d’atur seria del 17,5% a final d’any i del 13,6% el 2021. En termes absoluts, el PIB del 2021 seria un 6,9% inferior al del 2019.